Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska verka för byggnation av nya småskaliga kärnkraftverk i Forsmark

Om frågan
Tekniken med småskaliga kärnkraftverk är ny, men det planeras i nuläget reaktorer ibland annat i Kanada.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Östhammar

Extra viktig fråga

Förutom uranbrytningen och olycksrisken vid drift av kärnkraftverk så producerar de små kärnkraftverken mer avfall än större, och vi anser inte att avfallsfrågan är löst på ett tillfredsställande sätt ens för befintlig kärnkraft. Det har också andra radioaktiva och kemiska egenskaper än det befintliga avfallet vilket kan göra det svårare att ta hand om.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Östhammar

Forsmark har just uppgraderat sin kapacitet och levererar redan mycket el. Utbyggnad av ny kärnkraft är dyrt och tar lång tid. Kärnkraftverk drivs av ej förnyelsebart bränsle, som inte produceras i Sverige, och lämnar radioaktivt avfall som måste tas omhand. Sol&vindkraft är billigare, kan byggas nu och kan lagras genom vätgasproduktion, i batterier mm.

V
Vänsterpartiet Östhammar

Vi kan inte vänta på ny kärnkraft. Den tid och de resurser som skulle läggas på framtida kärnkraft behöver läggas på förnyelsebar energi nu.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Östhammar

Sveriges behov av elenergi kommer öka om vi ska klara omställningen till ett fossilfritt samhälle. Vi räknar med ungefär ett dubblat elbehov jämfört med idag. Därför behöver vi investera i ny kärnkraft. Morgondagens kärnkraft har potential att vara både säkrare och mer effektiv än dagens. Vi vill öka stödet till forskning inom kärnkraftsområdet och ta fram en färdplan för framtidens kärnkraft.

BoA
Lokalpartiet BoA Östhammar

Sverige behöver planerbar el även i framtiden varför kärnkraft kan vara en del i elmixen. Den bör ju främst placeras där förbrukningen är som störst, för att kunna optimera elnätet maximalt, något politiker förstod på 1960- och 70-talet men är något som tycks fallit i glömska. Forsmark kan vara ett ställe för detta, men rimligtvis borde de göra mest nytta i Norrbotten och södra Sverige.

S
Socialdemokraterna Östhammar

Det är ytterst en fråga för elproducenterna. Vi måste bygga en stabil elproduktion med många komplement och nå en bred politisk överenskommelse gällande framtidens elproduktion som håller över tid. Valet står inte mellan om vi behöver förnybar energi eller kärnkraft. Vi kommer behöva båda under överskådlig tid om vi inte vill bli beroende av importerad kolkraft eller gas från Ryssland.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Östhammar

Extra viktig fråga

Viktigt ta tillvara all den kompetens kring kärnkraften och slutförvar som kommunen erhållit under mer än 20 års arbete med slutförvarsfrågan. I Forsmark är det enligt nuvarande lagstiftning möjligt att bygga fler kärnkraftverk. Villiga investerare börjar dyka upp.

M
Moderaterna Östhammar

Extra viktig fråga

Det Sverige behöver är en energiproduktion som producerar när det är mörkt ute, blåser för lite, blåser för mycket, är för varmt eller för kallt. Då återstår att elda olja eller kol, köpa rysk gas, vattenkraften och kärnkraften. Vi vill inte elda olja eller kol, inte heller köpa rysk gas, det finns en begränsning i hur många älvar vi vill bygga igen och då återstår kärnkraften.

SD
Sverigedemokraterna Östhammar

Extra viktig fråga

Sverigedemokraterna anser att kärnkraft måste spela en framträdande roll i Sveriges framtida energiförsörjning. Om det finns intresse för ytterligare kärnkraftsanläggningar i Forsmark, eller på någon annan plats i kommunen, så ska kommunen stödja detta.