Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga ja till planerna på en vindkraftspark norr om Örskär

Om frågan
Ett vindkraftsföretag vill bygga en stor vindkraftspark med omkring 200 snurror fem mil norr om Örskär vid Finngrundet. Östhammars kommun har inte beslutsrätt om vindkraftsparken, men frågan om kommunen borde agera mot planerna har diskuterats i fullmäktige medan andra partier är för vindkraft. 
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Östhammar

Extra viktig fråga

Vi vill inte förstöra Östersjön ytterligare och vänder oss emot detta. Det är inte lämpligt med 215 vindkraftverk som 350 meter höga utanför Örskär.

L
Liberalerna Östhammar

Extra viktig fråga

Vindkraft ger energi när det blåser. Vi behöver stabil energi i alla väder. Vindkraftverk har visat sig ekonomiskt olönsamt i längden då elpriset ligger lågt när det blåser. Kräver mycket betong, har en livslängd på ca 20 år. Varför förstöra fina fiskevatten när man kan bygga kärnkraftverk?

BoA
Lokalpartiet BoA Östhammar

Extra viktig fråga

Exploatering av orörd natur bör undvikas, särskilt av kortsiktiga, utländska investerare utan tanke på riktig hållbarhet. Den havsbaserade vindkraften kan aldrig på egen hand lösa den önskade fördubblingen av elproduktionen, då det är ett ovetenskapligt önsketänkande. Vidare behöver kusten vara möjlig att försvara vilket även detta omöjliggör denna typ av etablering.

M
Moderaterna Östhammar

Extra viktig fråga

Att bygga dessa vindkraftsparker kommer påverka det marina livet och miljön i Östersjön på ett negativt sätt. Samt skapa problem för våra lokala fiskare. Det Sverige behöver är planerbar energiproduktion. Där ser vi att kärnkraften är den bästa lösningen.

SD
Sverigedemokraterna Östhammar

Extra viktig fråga

Kommunens tjänstemän har tagit fram ett gediget underlag där stora miljörisker med de planerade vindkraftsanläggningarna identifierats; visuell påverkan Gräsös nordliga del, stora skador på minst en miljon arktiska flyttfåglar, placeringen vid en fiskebank med stora skador för fiskar, marina däggdjur och övervintrande sjöfåglar samt kraftiga försämringar för det småskaliga yrkesfisket.

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Östhammar

Kommunen har ingen beslutsrätt i frågan. Gällande elproduktionen behöver vi hitta flera sätt att snabbt öka vår elproduktion, och vindkraft är ett av dem. Vi vill inte behöva vara beroende av importerad kolkraft eller gas från Ryssland.

Ganska bra förslag

V
Vänsterpartiet Östhammar

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Östhammar

Vi behöver all förnyelsebar elproduktion som är möjlig att få. Havsbaserad vindkraft är kostnadseffektivt och relativt snabbt att bygga ut. Den föreslagna vindkraftsparken ligger dessutom utanför kommungränsen varför vi inte har någon beslutanderätt.

MP
Miljöpartiet Östhammar

Extra viktig fråga

Vi behöver ställa om till förnyelsebar energi, både av miljöskäl och av säkerhetspolitiska skäl. Havsbaserad vindkraft är ett av de snabbaste och effektivaste sätten att ställa om vår energiproduktion och en viktig del i den gröna omställningen.