Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska finansiera fler billiga hyreslägenheter

Om frågan
Kommuner kan till viss del påverka hyresnivåerna genom sina kommunala bostadsbolag, allmännyttan. Eller genom att ställa krav på hyresnivåer i samband med försäljning av kommunal mark.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Östhammar

Kommunen ska inte vara en aktör på bostadsmarknaden. Stiftelsen Östhammarshems styrelse nomineras av kommunfullmäktige och stiftelsens uppgift är att bygga bostäder i kommunen. Visst samarbete mellan kommun och bostadsstiftelse finns redan.

L
Liberalerna Östhammar

Östhammarshem ska bygga och finansiera hyreslägenheter. Indirekt är det ju redan kommunen genom att Östhammarshem är en stiftelse som kommunen borgar för.

M
Moderaterna Östhammar

Moderaterna är emot att kommunen ska subventionera bostäder med skattemedel. Istället välkomnas aktörer som bygger varierande bostäder, som möjliggör att fler får en möjlighet till en egen bostad.

SD
Sverigedemokraterna Östhammar

Kommunen ska inte vara aktör på bostadsmarknaden och skattemedel ska inte användas för att subventionera boende.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Östhammar

Vi värnar en större variation av bostäder enligt trädgårdsstadens principer. Billiga hyresrätter kan vara bra på vissa ställen i kommunen, men i första hand vill vi se småhus och par- och radhus.

Ganska bra förslag

BoA
Lokalpartiet BoA Östhammar

Kommunen likväl som andra intressenter är mer än välkomna att bygga hyreslägenheter. Hur "billiga" de blir beror väl mest på de allmänna byggkostnaderna men kommunen kan hjälpa till med detaljplaner och goda miljöer. Vi kommer även vid valvinst inrätta en stadsarkitekt då ett kvalitativt boende även behöver samhälliga sammanhang och varsam hantering av våra kulturmiljöer.

S
Socialdemokraterna Östhammar

Extra viktig fråga

Det är bra med fler hyresrätter till rimlig kostnad. Våra ungdomar behöver kunna flytta hemifrån och äldre kanske vill flytta ur en stor villa. Kommunens roll är inte att finansiera det, utan att ställa krav på blandad bebyggelse när vi utvecklar nya bostadsområden. Vi vill också att det byggs fler bostäder som kan passa äldres behov av tillgänglighet och gemenskap, såsom trygghetsboenden.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Östhammar

Vi måste våga investera i bostäder för att människor ska kunna bo kvar i Östhammars kommun eller flytta hit. Alla har inte möjlighet att köpa sin bostad och tillgången på billiga hyreslägenheter är av stor vikt.

V
Vänsterpartiet Östhammar

Alla ska ha råd med ett bra boende