Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Östersund

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Östersund

Vi har bara ett fåtal kommunala bolag och de bedriver viktig verksamhet, så det är inte aktuellt att lägga ned dem. Kommunens förvaltningar erbjuder också service på mer eller mindre kommersiella villkor, bland annat fordonsgas och camping. Ofta räcker marknadskrafterna inte till och då behöver kommunen ställa upp.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Östersund

I grunden håller Centern med om att kommunen inte ska konkurrera med privat näringsliv. Men inom bostadsförsörjning har Östersundshem en viktig roll att fylla och Jämtkraft inom grön omställning och beredskap

MP
Miljöpartiet Östersund

Det är viktigt med ett livskraftigt näringsliv.

M
Moderaterna Östersund

Ett ideologiskt bra förslag i grunden men för Östersunds kommun är det en icke fråga i dagsläget, att avveckla gamla och otroligt gynnsamma kommunala bolag som energibolaget Jämtkraft är inte aktuellt.

S
Socialdemokraterna Östersund

Kommunen ska inte konkurrera med näringslivet. Det snedvrider förutsättningar och dessutom är det privata näringslivet i regel bättre leverantörer. Dock finns det undantag där kommunal regi kan krävas för att försäkra medborgarna om viss service som kanske marknaden inte annars skulle tillgodose. Men undantagen behöver väl motiveras och juridiskt prövas.

SD
Sverigedemokraterna Östersund

Om det redan finns privat verksamhet som gör ett bra arbete bör skattepengar inte läggas på att konkurrera med dessa. Undantag kan naturligtvis förekomma.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Östersund

Partiet har inte lämnat någon motivering