Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Östersund

Extra viktig fråga

Skolmåltiden ska vara god, allsidig, näringsriktig och ha valbara inslag varje dag. Den viktigaste klimatfrågan inom mat är att minska svinnet. När maten är god och man fått välja, minskar svinnet . Idag slängs mellan 20-30 procent av den tillagade maten. Upphandlingen prioriteras närodlad sedan ekologisk. Det närodlade är viktigt ur beredskaps synpunkt.

L
Liberalerna Östersund

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Östersund

Det är bättre att vegetariskt alternativ erbjuds varje dag. Där det är möjligt ska det dessutom prioriteras närodlat så att lokala livsmedelsproducenter kan leverera skolmaten. Det är bra för klimatet och även för företagsamheten.

SD
Sverigedemokraterna Östersund

Det finns ingen anledning att tvinga elever att välja bort kött av politiska skäl.. Däremot bör det finnas vegetariska alternativ för de som föredrar det.

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Östersund

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Östersund

Viktigt att eleverna får en bra kost, varierad!

S
Socialdemokraterna Östersund

Det är viktigt att maten i skolan är god, vällagad och näringsriktig så att eleverna får energi till skoldagen. Vi tror att nämnda utgångspunkter går att kombinera med vegetarisk kost två dagar i veckan. Det är bra för de enskildas hälsa liksom för miljön.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Östersund

För vår hälsas skull och för klimatets skull behöver vi dra ner på vår köttkonsumtion.