Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolaget Kumbro vind ska bygga en solcellspark

Om frågan
Syftet med förslaget är att producera förnybar el till invånarna.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Örebro

Extra viktig fråga

Kommunen har inte kompetens för att vara solenergiproducent. Det är heller inte inom vårt kärnuppdrag. Dessutom så bidrar kommunen till osund konkurrens och hindrar därmed utveckling för näringslivet och de som har kompetens.

M
Moderaterna Örebro

Nej, det är inte en kommunal kärnuppgift. Vi behöver prioritera tryggheten och kommunens kärnuppdrag.

SD
Sverigedemokraterna Örebro

Kommunen får gärna köpa in förnyelsebar el men det finns ingen vits i att kommunen ska satsa och riskera skattepengar på att driva energibolag.

Ganska dåligt förslag

ÖrP
Örebropartiet Örebro

Solcellspark är ingen prioriterad investering närmsta åren. Kommunen bötfäller folk som satt solceller på sina tak pga 100-åriga detaljplaner (som vi kan ändra när vi vill) säger att fasader inte ska ändras. Vi vill slopa avgifter för örebroarna så att det blir billigare att sätta upp egna solceller. Solceller kan även placeras på våra nybyggen. Det som verkligen behövs är kärnkraft.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Örebro

Att säkra en fossilfri energiförsörjning för framtidens behov är en prioriterad fråga. Kristdemokraterna är öppna för alla fossilfria energislag såsom vindkraft, solkraft och Kärnkraft. Att bygga solcellspark behöver dock inte i första hand ske i kommunal regi.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Örebro

Extra viktig fråga

Vi behöver byta ut alla fossilabränslen och vi vill vara 100% självförsörjande på förnybar energi i hela kommunen. Vi ska öka både sol, vind och vattenkraft.

MP
Miljöpartiet Örebro

viktigt att stärka upp lokala, hållbara energilösningar.

S
Socialdemokraterna Örebro

Vi socialdemokrater har som vallöfte att vi ska vara självförsörjande på klimatsmart energi. God tillgång till el är en förutsättning för att Örebro ska kunna växa och ligga i framkant. Vi ska säkra energiförsörjningen och bli självförsörjande på klimatsmart energi. Med mer vindkraft, biogas och solceller växer Örebro på ett hållbart sätt.

V
Vänsterpartiet Örebro

Extra viktig fråga

Vi måste kraftigt höja våra ambitioner för att klara de klimatutmaningar vi står inför. En solcellspark är ett steg i rätt riktning.