Val 2022 Valkompass
kommun

En folkomröstning ska hållas om införandet av snabbussar i Örebro

Om frågan
Införandet av snabbussar i centrala Örebro pågår. Infrastrukturen i etapp 1 är redan färdigbyggd, men vissa är emot planerna och vill folkomrösta om projektet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Örebro

Partiet har inte lämnat någon motivering

MP
Miljöpartiet Örebro

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Örebro

Frågan har redan behandlats och det inkom inte tillräckligt många underskrifter för att frågan skulle lyftas i kommunfullmäktige. Snabbussar eller snarare separata bussfiler (vilket är kommunens ansvar gällande snabbussar) är en förutsättning för att trafiken på längre sikt ska kunna fungera. Örebro har Sveriges långsammaste kollektivtrafik och gör vi inte detta kommer bilköerna bara växa på sikt.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Örebro

Extra viktig fråga

Vi har redan fattat ett beslut om att satsa på snabbbussar i fullmäktig och vi har i tycker att det är viktigt att vi får en hållbar trafiksituation i Örebro i framtiden och vi har valt att satsa på BRT. Nu är det inte ett bra läge att frångå det beslutet. Folkomröstningen hade isf behövt komma tidigare. (Det är viktigt att det inte blandas ihop med Länstrafikens försämrade turer. )

M
Moderaterna Örebro

Nu är det tyvärr försent att göra en folkomröstning. Dock stödde vi Moderater en folkomröstning tidigare i år.

V
Vänsterpartiet Örebro

Vänsterpartiet värnar folkets röst men i detta fall saknades det tillräckligt med röster för att genomföra en folkomröstning.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Örebro

Extra viktig fråga

En oöverskådligt hög kostnad med låg effekt för Örebroare. Självklart ska de få tycka till om denna mångmiljard investering. Är den rätt för Örebro? Nej tror vi. Till att börja med så tycker vi att Örebroarnas åsikt ska höras.

ÖrP
Örebropartiet Örebro

Extra viktig fråga

Självklart! Vi har samlat in tillräckligt med godkända underskrifter. Finns minst 12999 som uppfyller lagens kriterium. Detta har vi i ÖP bevisat då vi till skillnad från övriga partier faktiskt granskat varenda underkänd underskrift. Trots det väljer styret och dess stödpartier att fatta beslut om att det inte finns tillräckligt antal. Folket borde alltid få folkomrösta om större investeringar.

SD
Sverigedemokraterna Örebro

Extra viktig fråga

Ja, detta är ett så stort, avgörande och dyrt projekt att folket borde få säga sitt. Ett fullt infört BRT kommer att permanent korka igen staden och radikalt försämra bilens framkomlighet, och göra att vi får mindre pengar över till välfärd.