Val 2022 Valkompass
kommun

Inga fler kommunala hyresrättslägenheter ska få säljas

Om frågan
Det kommunala bostadsbolaget Öbo planerar att sälja flera av sina hyresfastigheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Örebro

Det är nödvändigt att Örebrobostäder får sälja lägenheter för att frigöra kapital till framtida renoveringar och nybyggnationer. För att Öbos bestånd fortsatt ska vara i attraktivt och i gott skick. Vid försäljning av större enheter av lägenheter bör krav ställas på köparen att den tar ett socialt ansvar för området. Exempelvis aktiviteter för unga och områdesvärdar.

L
Liberalerna Örebro

Extra viktig fråga

Ett välmående och fungerande fastighetsföretag måste både kunna bygga, renovera, sälja och köpa. Detta ska ske i professionell balans. Ska allmännyttan drivas genom aktiebolag och vara livskraftig så ska inte politiska ideologier överstyra.

M
Moderaterna Örebro

För att Örebro ska kunna få större variation i boendeformer behöver Örebrobostäder se över sin dominans på hyresmarknaden. Men det viktiga är att Örebrobostäder säljer en del av sina lägenheterna i syfte att skapa utrymme för efterlängtade renoveringar och stärka bolagets ekonomi som annars blir försvagat.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Örebro

Det går inte att sägas så generellt. Man bör sälja lägenheter med jämna mellanrum eftersom det finns en regel att man måste sälja så att inte ett bolag äger för stor del av allmännyttan.

S
Socialdemokraterna Örebro

Vi socialdemokrater är generellt emot utförsäljningar av ÖBOs lägenheter. Vi har dock förståelse för att ÖBO också behöver renovera framförallt våra lägenheter i våra stora bostadsområden och behöver hitta sätt att finansiera det för att slippa höja hyrorna kraftigt för de boende. Men möjligen mindre utförsäljningar på strategiska platser, inga massförsäljningar i våra stora bostadsområden.

SD
Sverigedemokraterna Örebro

ÖBO ska ta ansvar för att det ska finnas gott om billiga hyresrätter för unga, studenter, äldre och andra grupper som är svagare på arbetsmarknaden. Ibland kan det dock mindre mängder lägenheter behöva säljas för att få pengar till att renovera eller bygga nya.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Örebro

Partiet har inte lämnat någon motivering

ÖrP
Örebropartiet Örebro

Extra viktig fråga

En stark allmännytta kan användas för att pressa ner hyrorna inte bara för ÖBO utan även i hela staden då bolagets hyresnivåer kan bli normerande. Endast riktigt risiga fastigheter bör säljas, dvs de som är dyrare att rusta upp än att sälja. Utgör knappt 1% av beståndet. Vi vill istället sälja ut tramsbolag som Örebrokompaniet eller konst - samt släppa ett tusental extra tomter.

V
Vänsterpartiet Örebro

Extra viktig fråga

Vi måste värna hyresrätten och allmännyttans roll för att hålla hyrorna nere. Försäljning innebär en försvagning av ÖBOs möjlighet att göra det.