Val 2022 Valkompass
kommun

Myrsjö simhall ska drivas i privat regi

Om frågan
Kommunen har beslutat att simhallen både ska byggas och drivas av privata aktörer, men vissa partier vill undersöka om det är lönsamt för kommunen att driva simhallen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Nacka

Extra viktig fråga

Det har sällan lyckats för privata företag att driva simhallar. Vi vill att simhallar ska vara tillgängliga för så många som möjligt och därför bör det inte finnas vinstintressen.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Nacka

Formen för byggande och drift är ointressant. Såväl byggande och drift ska ske på för medborgarna bästa sätt. Då det gäller simhallar är marknaden inte så väl utvecklad, så det kanske är bättre att det sker i kommunal regi. Det får utredningen visa.

MP
Miljöpartiet Nacka

Vem som driver verksamheten är inte det viktiga, men vi vill att kommunen äger simhallen. Om kommunen och äger hallen kan vi kombinera den med andra byggnader och behov – till exempel för ett satellitkontor för kommunanställda som bor i Orminge ovanpå simhallen? Det ger en mer effektiv energianvändning och skapar en mer levande kommundel.

NL
Nackalistan Nacka

Det finns för- och nackdelar med privat drift av Myrsjö simhall. En engagerad simförening vore en bra samarbetspartner. Drift i kommunal regi skulle dock innebära en helt annan stabilitet för att kunna se till hela kommunnyttan, där priser för entré och simkurser kan vara en avgörande fråga för simkunnigheten såväl bland barn som vuxna invånare.

S
Socialdemokraterna Nacka

Boo har väntat på en simhall i över 50 år och vi ser fram emot att det äntligen blir verklighet. Risken med att driva simhallen i privat regi är att vi får en dyrare simhall. Både för kommunen som hyr den, men också att enskilda medborgare kan få en dyrare inträdesbiljett, då den som driver simhallen sätter avgiften.

Ganska bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Nacka

När det gäller simhallar kan det finnas fördelar med såväl privat drift som med offentlig drift. Simhallsverksamhet utgör såväl stora kostnader som stora intäkter, därför är det ibland klokt att överlåta till en privat aktör med specialkompetens och eventuella skalfördelar. Samtidigt måste kommunens avsikt med projektet, sett till bland annat allmännytta och tillgänglighet, vara mycket tydlig.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Nacka

Vi är mycket glada att Myrsjö simhall nu ska börja byggas. Vi ser gärna att den drivs av ett privat företag på kommunens uppdrag (alla kommunens simhallar drivs redan idag av privata aktörer på kommunens uppdrag).

L
Liberalerna Nacka

Vi tror att det finns aktörer som kan driva en simhall bättre än vad kommunen kan. Vi har höga krav på service, tillgänglighet och ett brett utbud för barn och unga oavsett driftsform.

M
Moderaterna Nacka

Ja, då kan vi få en simhall som erbjuder mer än bara ett basutbud. Vi vill samarbeta med olika aktörer för att få fram nya idrottsanläggningar, kommunen behöver inte göra allt själv. Det viktiga är det de blir bra.