Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska verka mot att det byggs en stenkross i Skrubba

Om frågan
Stockholms stad vill etablera en stenkross i Skrubba mellan Nacka och Tyresö. Där ska alla massor från tunnelbanebygget i Nacka krossas under åtta års tid. Farhågan är att trafiken och ljuden från stenkrossen ska störa boende i Nacka.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Nacka

Av miljöskäl måste vi hitta platser för krossverksamhet. Att köra sprängsten långa sträckor är både ekologiskt och ekonomiskt förkastligt. Men att skydda bostadsmiljöer från buller är å andra sidan lika viktigt. En svår balansgång. Tillfälliga stenkrossar kan ligga närmare bostäder än permanenta. Krossen i Skrubba har fått tummen ner från oss men vi avser inte att verka mot Stockholm i den frågan.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Nacka

För Centerpartiet är det viktigt att alla Nackabor har en bra boendemiljö. En stenkross i Skrubba skulle kraftigt försämra boendemiljön för många och därför kommer vi göra vad vi kan för att stoppa den krossen.

L
Liberalerna Nacka

Förslaget på stenkross i Skrubba är dåligt då stenkrossar och bullriga verksamheter ska placeras på längre avstånd från bostadsområden.

MP
Miljöpartiet Nacka

När enkäten skickas ut har Skanska redan fått tillstånd att krossa sten i Skrubba. Miljöpartiet i Nacka vill dock att Nacka kommun ska säkerställa att kommunens invånare inte ska störas av buller och damm genom att bygga en ännu högre bullervall mellan Älta och Skrubba.

M
Moderaterna Nacka

Ja, stenkrossar ska ligga långt från bostadsbebyggelse.

NL
Nackalistan Nacka

Att etablera en stenkross nära ett nybyggt bostadsområde är en dålig idé. Stockholmsregionen måste mer systematisk gå ut och planera för lämpliga platser för stenkrossar och samråda med sina grannkommuner innan de vidtar en åtgärd som innebär stor olägenhet för kringboende.

S
Socialdemokraterna Nacka

Vi vill inte ha en stenkross i Skrubba. Att utsätta Ältaborna för buller och en ohållbar trafiksituation är något vi motsätter oss. Det är direkt olämpligt med en stenkross så nära Ältaborna. De ska inte behöva höra en kross tolv timmar om dagen, fem dagar i veckan, i åtta år.

SD
Sverigedemokraterna Nacka

Det är orimligt att placera en stenkross så nära invånarna i Nacka. Det orsakar buller och belastar trafiken. Därför är Sverigedemokraterna emot att det byggs en stenkross i Skrubba. I den här frågan råder dessutom bred samsyn mellan partierna, men beslutet landar i slutändan hos Stockholms stad.

V
Vänsterpartiet Nacka

Det är svårt att hitta en bra placering för stenkrossar eftersom de stör otroligt mycket, men det behövs ju så att man inte transporterar stenkross långt. Men det är inte en ok lösning att en kommun lägger en stenkross så den inte stör sina egna medborgare utan hänsyn till boende i grannkommunen.