Val 2022 Valkompass
kommun

Små skolor ska slås ihop till större för att erbjuda bättre undervisning

Om frågan
Marks kommun driver 13 kommunala grundskolor. Fyra av dem har färre än hundra elever.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Mark

Extra viktig fråga

Vi måste se det som en helhet. Trygghet och kännedom om eleverna är en mycket viktigt faktor på en skola och där har de små skolorna en fördel. Vi ser inte ett absolut samband mellan stora skolor och bra undervisning.

M
Moderaterna Mark

Extra viktig fråga

Hela Mark ska leva.

SD
Sverigedemokraterna Mark

Extra viktig fråga

Hela kommunen ska leva. Vi tror att barn upp till och med mellanstadieåldern mår bättre av gå i mindre skolor nära sina hem.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Mark

Extra viktig fråga

Förskola och klasser upp till årskurs 6 bör vara så nära hemmet som möjligt och kunna vara i mindre format för att skapa största möjliga trygghet för barnen. Från och med högstadiet kräver undervisningen mer specialkunskap och -utrustning. Resursmässigt kan för små enheter vara tvungna att slås ihop.

MP
Miljöpartiet Mark

Det går inte att forskningsmässigt hävda att det ger bättre undervisning. Däremot blir en skolenhet mindre sårbar om den inte är för liten, t.ex. för att lärare ska kunna få ut sina raster för att hinna vara rastvärdar och inte behöva arbeta dubbelt när kollegor är borta eller sjuka. Därför är det motiverat att ha tillräckligt stora enheter för att de ska kunna bli mer effektiva.

S
Socialdemokraterna Mark

Extra viktig fråga

Mark har idag inga små skolor utifrån kommunens sammansättning av små och stora samhällen. Vi ser den kommunala servicen som finns i våra orter med skolor, som väl anpassade efter närhet och ortsstorlek. Vi vill att hela Mark ska leva! Bra undervisning beror på hur verksamheten organiserar sig och inte på skolans storlek.

Ganska bra förslag

V
Vänsterpartiet Mark

Personalen behöver förutsättningar att klara undervisningen och kunskapsmål. Det är en fråga om kvalité.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Mark

Extra viktig fråga

Frågeställningen är extremt förenklad. Det finns inget värdena en stor skola i sig, däremot är det svårt att upprätthålla likvärdig kvalitet i skolorna om elevunderlaget är litet och skolorna utspridda. Lärare tvingas till exempel ha delade tjänster, möjlighet till bredare kompetens i lärarlag blir lättare en större skola. Kvalitet i skolan och undervisningen är viktigare än byn skolan finns i.