Val 2022 Valkompass
kommun

Odlingsbar åkermark ska skyddas från bebyggelse

Om frågan
För att få bygga på jordbruksmark ska byggnationen vara av väsentligt samhällsintresse. Marken kan komma att behövas om livsmedelshandeln med andra länder skärs ner eller upphör.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Mark

Det ska råda sunt förnuft om det ska byggas på odlingsmark

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Mark

Jordbruksmark är en ändlig resurs och behöver skyddas. Det kan dock finnas tillfällen då det är motiverat att bygga på jordbruksmark. det kan till exempel handla om att ett litet samhälle behöver växa eller att en gård ska kunna genomföra ett smidigt generationsskifte.

L
Liberalerna Mark

Jordbruksmark behövs för större självförsörjningsgrad av livsmedelsproduktion, men Marks kommun ska inte ha en egen policy eftersom det redan finns lagar och riktlinjer som reglerar det.

V
Vänsterpartiet Mark

Grundläggande är att jordbruksmark inte ska ingå i kommunens planarbete.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Mark

Extra viktig fråga

Världen står inför svältkatastrofer- både beroende på klimatförändringar och krigsförande länder. Vi måste ta vara på odlingsbara åkrar och bli mer självförsörjande. Ta ansvar för ökad självförsörjningsgrad både nationellt och lokalt.

MP
Miljöpartiet Mark

Extra viktig fråga

Vi har verkat för att det ska stå med i våra översiktsplaner och detaljplaner.

M
Moderaterna Mark

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Mark

För att få bygga på jordbruksmark ska den framtida byggnationen vara av väsentligt samhällsintresse. Jordbruksmark har stor betydelse för lokal självförsörjning. Att ha en hög självförsörjningsgrad av livsmedel är viktigt vid bland annat krissituationer.