Val 2022 Valkompass
kommun

Badhuset Kaskad ska drivas av ett privat företag

Om frågan
Badhuset som för tillfället är stängt för renovering har hittills drivits i kommunens egen regi.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Mark

Extra viktig fråga

Vi vill att offentligt finansierad verksamhet ska utföras av kommunen. Badhuset är en av de främsta hälsofrämjande verksamheterna i kommunen, och ska ha fortsatt bred folkhälsoverksamhet för alla Markbor. Kommunen som driftansvarig är där garant för att tillgängligheten är stor för utsatta grupper i samhället. Vårt badhus ska öka på folkhälsan, inte vara en privat vinstmaskin.

SD
Sverigedemokraterna Mark

Vi tror att det skulle bli dyrare för invånarna.

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Mark

Extra viktig fråga

MP är generellt restriktivt till avregleringar - alltså att offentlig verksamhet säljs ut.

V
Vänsterpartiet Mark

Vi ser ingen vinster med att ändra på kommunal drift.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Mark

Att drifta badhus är inte en grundläggande kommunal angelägenhet. Kan ett privat seriöst bolag sköta verksamheten med garantier för att alla invånare i Marks kommun ska vara välkomna: hög tillgänglighet även för alla personer med funktionsvariationer och socioekonomiskt svagare är det inte ett självändamål att badhuset drivs i kommunal regi.

L
Liberalerna Mark

Det är ett intressant förslag som i sådana fall behöver utredas mer för att säkerställa att badhuset är lika tillgängligt för allmänheten som om det är kommunalt.

M
Moderaterna Mark

Moderaterna anser att driva ett badhus inte är primärt för en kommun. Vi skulle gärna se att man undersökte möjligheten att lägga ut driften på entreprenad. Vi anser även att utbudet skulle öka med en privat utförare.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Mark

Många andra kommuner har gjort på detta sätt och fått bra resultat. Kommunen är inte bäst på att utveckla besöksverksamhet, det tror vi att andra gör bättre, på uppdrag av kommunen.