Valet 2022 är avgjort
Utforska resultatet och se hur dina grannar röstat på valresultat.svt.se
Så svarade riksdagskandidaterna och partierna på frågorna i Valkompassen i:
Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan
Mycket dåligt förslag
KDKristdemokraterna Mark
Det är plakatpolitik. Vi har experter som jobbar med att skolbarn ska få näringsrik och god kost. Vi ska låta dem göra sitt jobb utan politiska pekpinnar.
LLiberalerna Mark
Variation i barnens kost är viktig. Vi ser hellre, än att bannlysa vissa livsmedel, att all mat i skolan ska vara så klimatneutral som möjligt. Det går att satsa på lokalproducerat, ekologiskt mm
SDSverigedemokraterna Mark
Det ska erbjudas både vegetariskt alternativ och köttalternativ varje dag. Vilket det görs redan idag.
Ganska dåligt förslag
CCenterpartiet Mark
Maten ska i första hand vara sund, säker och hållbar, näringsriktig, anpassad för skolbarnets smaklökar och behov samt i största möjliga mån vara närproducerad. En närproducerad köttprodukt kan vara mer hållbart producerad än en importerad vegetarisk råvara.
MModeraterna Mark
Moderaterna anser att det måste erbjudas en varierad kost som är anpassad för våra ungdomar. Att erbjuda en varierad matsedel, utan förbud är en förutsättning för en tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt. Vi måste även förstå att måltiden i skolan kanske är den enda lagade måltiden under dagen för vissa elever.
Ganska bra förslag
SSocialdemokraterna Mark
Genomförandet av agenda 2030 och de nationella miljömålen ska genomsyra kommunens verksamhet. Ett av målen handlar om minskad klimatpåverkan genom kostbyte. Att minska kött till förmån för korn, nötter och grönsaker är klimatsmart och minskar klimatpåverkan.
VVänsterpartiet Mark
Ekonomiskt försvarbart med miljövinster.
Mycket bra förslag
MPMiljöpartiet Mark
Redan idag verkar vår kostenhet för att ha mer grönsaksbaserad kost så två dagar i veckan förekommer att det kan vara vegetariskt. Det är både mer klimatsmart och bättre för folkhälsan att äta mer grönsaker. Vi vill att det ska vara mer ekologiskt, rättvisemärkt och lokalt producerad mat som vi upphandlar. Det går att problematisera att t.ex. var för lokalt viltkött hellre än bottentrålad fisk.