Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunens skolor ska satsa särskilt på ämnena svenska och matematik

Om frågan
En skola kan minska antalet timmar i timplanen i grundskolan för ett ämne eller en ämnesgrupp med högst 20 procent. Det är däremot inte tillåtet att minska antalet timmar för svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Malmö

Alla ämnen är viktiga i skolan, det är inte bra att välja ut ett par som mer viktiga. Lärandet sker bäst i sitt sammanhang. Svenska och matematik är en del alla ämnen.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Malmö

Språk ger makt, och i en stad där hälften av eleverna i grundskolan talar fler än ett språk hemma, är det viktigt att satsa på kunskaper i svenska och andra kärnämnen som matematik och engelska. Det är en viktig del i Malmös positiva skolresa med stärkt behörighet till gymnasiet.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Malmö

Allt för många elever går ut årskurs nio utan tillräckliga kunskaper att komma in på gymnasiet. När eleverna kommer upp på högstadiet blir insatserna många och kostnadsdrivande och därför behöver staden arbeta mer förebyggande för att se till att stadens ungdomar får de baskunskaper som krävs för att de ska nå sina mål, bland annat inom svenska och matematik.

L
Liberalerna Malmö

Att kunna det svenska språket är viktigt för att bli attraktiv på arbetsmarknaden, och ett ökat fokus på matematik är bra för att svara upp mot behovet inom det naturvetenskapliga fältet. För att alla elever ska nå kunskapsmålen behöver det även lugn och ro i klassrummet, höjd status på läraryrket samt ett förstatligande av skolan.

MP
Miljöpartiet Malmö

Ja, det skulle öka möjligheten för fler elever att klara skolan.

M
Moderaterna Malmö

Extra viktig fråga

Malmö har idag flera skolor där färre än hälften av eleverna når en grundläggande behörighet till gymnasiet. En lyckad utbildning är den långsiktigt bästa metoden för att bygga ett Malmö som håller ihop. Därför behövs större satsningar på svenska och matematik.

SD
Sverigedemokraterna Malmö

Extra viktig fråga

Bortsett från att det är viktigt att kunna det svenska språket i Sverige skulle en betydlig högre andel av eleverna i Malmö vara behöriga till gymnasiet om de kunde uppnå kunskapskraven i svenska och matematik.