Val 2022 Valkompass
kommun

Alla som har bidrag ska avkrävas aktiviteter på heltid

Om frågan
Enligt socialtjänstlagen kan en kommun kräva motprestation av den som söker försörjningsstöd. Motprestationen innebär ofta praktik eller annan sysselsättning.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Malmö

Extra viktig fråga

Vi ska arbeta för att alla får riktiga jobb med en lön som det går att leva på.

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Malmö

För Miljöpartiet är det är viktigt att individanpassa stöd och krav för att Malmöbor ska bli självförsörjande. Det är rimligt att kräva aktiviteter på heltid av en person som är fullt arbetsför, men för den som är sjukskriven eller har andra hinder behövs ett annat stöd och annan planering.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Malmö

Centerpartiet vill se aktivitetskrav med uppföljning av insatserna. Aktiviteter kan innebära att söka arbete eller delta i utbildningar för att öka sin anställningsbarhet. Den enskilda ska utifrån sina förutsättningar göra det man kan för att övergå till egen försörjning. Aktivitetskravet skall endast omfatta den som uppbär försörjningsstöd av arbetsmarknadsskäl. Inte vid tex sjukdom.

L
Liberalerna Malmö

Den som erhåller försörjningsstöd ska delta i arbetsförberedande aktiviteter eller erbjudas rätt utbildning. Alla som kan ska jobba och bidra, men ska vi inte låsa oss vid en form. Det måste finnas tydliga och starka incitament att jobba istället för att gå på bidrag Det måste löna sig att gå från bidrag till arbete. Vi vill utforma bidragssystem för att det alltid ska löna sig att arbeta.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Malmö

Extra viktig fråga

Att ställa krav är att bry sig. Malmö har idag Sveriges högsta arbetslöshet med ett skadligt utanförskap som går i arv mellan generationer. Samtidigt är Malmö hela Skånes jobbmotor med ett näringsliv som skriker efter arbetskraft. Därför ska alla som lever på bidrag delta i aktiviteter på heltid, eller motsvarande sin arbetsförmåga, där de utbildas för att kunna ta de jobb som finns.

S
Socialdemokraterna Malmö

Extra viktig fråga

Alla som kan jobba ska jobba, och för att få försörjningsstöd anser vi att man ska vara sysselsatt i antingen studier eller arbetsmarknadsåtgärder för att så snart som möjligt kunna ta klivet in på arbetsmarknaden. Därför får alla som beviljas försörjningsstöd en individuell planering mot arbete eller studier inom 14 dagar.

SD
Sverigedemokraterna Malmö

Extra viktig fråga

Försörjningsstödet ska fungera som ett tillfälligt stöd under en tuff period i livet och inte vara något man uppbär under flera år. Alla som kan jobba, ska jobba och vara egenförsörjda. Vi vill ställa tuffa aktivitetskrav kopplat till försörjningsstödet. Till exempel att man lär sig svenska språket och tar de jobb och utbildningar som erbjuds.