Val 2022 Valkompass
kommun

Odlingsbar åkermark ska skyddas från bebyggelse

Om frågan
För att få bygga på jordbruksmark ska byggnationen vara av väsentligt samhällsintresse. Marken kan komma att behövas om livsmedelshandeln med andra länder skärs ner eller upphör.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Malmö

Vi vill skydda åkermarken, men det förutsätter att vi fortsätter bygga städerna på höjden. När Malmö växer behövs fler bostäder och arbetsplatser, men en utbyggnaden och nödvändiga förtätningar av städerna, måste ske med eftertanke och balans. Inslag av gröna ytor, träd och annan växtlighet behövs för en fortsatt levande miljö, även i befintliga områden.

M
Moderaterna Malmö

Åkermark ska bara användas när det är det enda alternativet för att uppfylla ett viktigt samhällsbehov. Moderaterna vill att marken ska användas på ett klokare sätt än den gör idag, till exempel genom att i större utsträckning bygga högre där det är lämpligt i centrala delar och samlokalisera samhällsfunktioner som till exempel förskolor, äldreboenden och bostäder på samma plats.

SD
Sverigedemokraterna Malmö

Extra viktig fråga

Vi vill inte förtäta Malmö och vi menar att Malmö växer för snabbt. Vi har inte oändligt med mark eller odlingsbar åkermark. Därför måste vi prioritera klokt och hushålla med våra markresurser. Om vi trots allt måste bebygga odlingsbar mark ska det inte vara till bebyggelse utan till företag som skapar arbetstillfällen för att få ner Malmös höga arbetslöshet.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Malmö

Extra viktig fråga

Åkermarken runt Malmö är något av Europas bästa vilket förstörs permanent när den bebyggs. Åkermarken är viktig för både miljö och klimat och bör ej förstöras på grund av för låg ambitionsnivå i centrala delar av staden. Därför vill Centerpartiet att Malmö i första hand växer genom att vi bygger högre och tätare i nya stadsdelar, till exempel Nyhamnen.

MP
Miljöpartiet Malmö

Extra viktig fråga

Malmö är omgivet av utmärkt åkermark som ska prioriteras för odling. Matförsörjning behöver säkras även för framtida generationer och en regional samordning behövs för att bevara så mycket åkermark som möjligt.

S
Socialdemokraterna Malmö

Med Sveriges bördigaste åkermark som omgärdar oss, får Malmös utbyggnad ske inåt genom förtätning. Förtätning sker primärt på gammal industrimark där vi kan tillföra gröna värden och inte belasta miljön. Vi vill också underlätta för fler innovativa exempel på stadsradhus, radhus på tak och yteffektiv småhusbebyggelse.

V
Vänsterpartiet Malmö

Vi behöver åkermarken för odling av mat, lokalproducerat är mer klimatsmart.