Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska inrätta jourskolor för elever som stör

Om frågan
En jourskola ska, enligt förslaget, ta emot elever som stör ordningen och inte fungerar i en normal skolsituation.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

FI
Feministiskt initiativ Lund

Vi tror på förändringar i samhället stort och hos individen. Det krävs rätt förutsättningar och rätt insatser för att komma åt problematiken. Särskilja barn från det normala ger inte önskad effekt.

FöNyL
FörNyaLund Lund

I Lund identifieras och åtgärdas kränkningar systematiskt. De flesta elever med svårigheter kan hjälpas på sin skola av specialpedagoger och speciallärare. Mobbande elever kan stängas av från skolan under viss tid. Jourskolor löser inga problem utan riskerar att förvärra och permanenta problemen.

KD
Kristdemokraterna Lund

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Lund

Det ska finnas kraftfulla verktyg att sätta in mot elever som stör för att säkerställa att det råder lugn och ro i Lunds skolor. Det är den som mobbar som ska flyttas, inte den som mobbas. Men jourskolor där alla som stör flyttas till en och samma skola skapar nya problem. Vi tror istället på särskilda undervisningsgrupper med fokus på lärande med kvalificerade lärare.

MP
Miljöpartiet Lund

Vi vill inte skapa särskilda skolor för elever som uppfattas som stökiga, utan istället ge eleverna och lärarna det stöd och de resurser som behövs för att alla elever ska klara sin skolgång och lärarna ska ha tid med varje elev.

S
Socialdemokraterna Lund

Att inrätta jourskolor för elever som stör är inte rätt väg att gå. Skolan behöver fler lärare, inte färre. Sedan 2018 har det borgerliga styret sett till att det blivit färre lärare trotts att det samtidigt blivit 600 fler elever. Det håller inte. Vi vill istället ha fler lärare, mindre klasstorlekar och mindre administrativa pålagor för lärarna.

V
Vänsterpartiet Lund

Extra viktig fråga

Vi vill öka resurserna till skolan så att alla elever får det stöd de behöver men vi tror att rektorer, lärare och specialpedagoger bäst kan avgöra hur undervisningen ska bedrivas.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Lund

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

M
Moderaterna Lund

Lunds skolor ska präglas av trygghet och studiero. En viktigt del i detta är att det är eleven som mobbar eller stökar som ska flytta på sig och inte övriga elever som ska drabbas. Jourskolor skulle kunna fungera som ytterligare ett verktyg för trygghet och studiero. Sådana bör kombineras med särskilda insatser för att socialt och medicinskt hjälpa eleverna med deras skolgång och beteende.

Mycket bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Lund

Extra viktig fråga

Elever som stör ska flyttas till särskilt inrättade jourskolor, så att övriga elever kan tillgodogöra sig skolarbetet.