Val 2022 Valkompass
kommun

Lunds stadskärna ska göras bilfri

Om frågan
I dag är biltrafik tillåten i Lunds stadskärna.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Lund

Det är inte bilarna vi vill ha bort. Vi vill ha en tillgänglighet i staden även för bilburna. Men vi behöver arbeta mer för att få fossilfria transporter.

KD
Kristdemokraterna Lund

Vi är positiva till gågata utan både bil och cyklister, men emot att hela stadskärnan ska bli bilfri.

SD
Sverigedemokraterna Lund

Extra viktig fråga

Naturligtvis ska Lunds stadskärna vara åtkomlig för alla, bilister, cyklister och resande med kollektivtrafik.

Ganska dåligt förslag

FöNyL
FörNyaLund Lund

Lunds stadskärna ska vara tillgänglig för alla. Redan idag är stadskärnan i stor utsträckning prioriterad för gående och cyklister. Vi anser att cityhandeln är mycket viktig och göra stadskärnan helt bilfri kommer att påverka handeln negativt. Detta hindrar inte att ytterligare förbättra för gående och cyklister.

L
Liberalerna Lund

Vi delar ambitionen att främja minskat bilåkande i stadskärnan och att prioritera gång, cykel och kollektivtrafik. Att helt förbjuda all biltrafik motsätter vi oss dock eftersom bilen i enskilda fall kan vara en nödvändighet för att få vardagspusslet att gå ihop, till exempel om man bor på landsbygden eller har ett funktionshinder.

M
Moderaterna Lund

Bilen är för många ett nödvändigt transportmedel. Dessutom är risken stor för att centrumhandeln påverkas negativt om hela stadskärnan görs oåtkomlig med bil. Med bättre kollektivtrafikförbindelser och parkeringshus kan personbilarna ta mindre plats i stadskärnan.

S
Socialdemokraterna Lund

Vill vi möjliggöra en god tillgänglighet och en mer levande stadskärna med handel, service och nöjen. Därför vill vi se fler satsningar för främst gående, cyklister och kollektivtrafik. Men man måste också kunna ta sig till centrum med bil. Vi vill förbättra möjligheten till parkering i utkanterna av centrum och införa gågator så att stadskärnan kan avlastas från mer biltrafik.

Ganska bra förslag

FI
Feministiskt initiativ Lund

Extra viktig fråga

Vi måste bygga staden och mötesplatser för människor, inte för bilar. De som inte kan röra sig utan bil ska ha företräde.

V
Vänsterpartiet Lund

Det finns goda möjligheter att göra fler gator i innerstaden bilfria vilket skulle gynna handel och restauranger samt vara positivt för klimatet. Vi vill prioritera kollektivtrafik och cykel i all stadsplanering.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Lund

Extra viktig fråga

En bilfri stadskärna skulle ge en trevligare och mer levande stad. Det skulle skapa plats för fler uteserveringar, grönska, lekplatser, sittplatser, evenemang, cyklister och fotgängare.