Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska verka för en tågtunnel under Lunds station

Om frågan
Lunds kommun har beställt en förstudie av hur all person- och godstrafik skulle kunna gå i en tunnel under staden. Tunnelalternativet skulle kosta Trafikverket mellan 20 och 22 miljarder kronor.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

FI
Feministiskt initiativ Lund

Extra viktig fråga

För att det innebär stora kostnader och stora risker

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Lund

För att minska utsläppen från trafiken vill Miljöpartiet storsatsa på järnvägen. Miljöpartiet vill tidigarelägga färdigställandet av den nya järnvägen mellan Lund och Hässleholm. Att nu bygga en tågtunnel genom Lund skulle tvärtom försena den nya järnvägen och därmed göra det svårare att nå klimatmålen.

M
Moderaterna Lund

En tågtunnel under staden verkar naturligtvis lockande. Samtidigt måste det ställas i relation till kostnaden. Den stora delfinanisering som krävs från Lunds kommun för att förslaget ska bli verklighet kommer innebära ett enormt ekonomiskt åtagande som är oförenligt med ordning och reda i ekonomin. Skulle staten fullt ut finansiera en tunnel är vi positiva till en sådan, men det är inte sannolikt.

V
Vänsterpartiet Lund

En sådan satsning riskerar stå i vägen för andra mer brådskande satsningar på kollektivtrafiken. Vi vill se bättre tillgänglighet till Lund C och övriga stationer men också bättre kollektivtrafik till de östra kommundelarna.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Lund

En tågtunnel under staden hade kunnat vara en bra lösning för Lund. Men Trafikverket har varit mycket tydliga med att den kostnaden på ca 15 miljarder hade i så fall kommunen fått stå för själv. Det blir alldeles för dyrt och hade motsvarat alla investeringar i skolor, äldreboenden, parker mm i över tio år. Vi kräver ett yttre godsspår väster om Lund som gör att godstrafiken inte går genom centrum

SD
Sverigedemokraterna Lund

Förslaget är ganska bra, men frågan är om den ens är genomförbart eller bara ett projekt som slukar massa pengar i utredningar för att sen i slutändan inte kunna genomföras. Riskerar också att bli ett projekt med ofantligt stora kostnader.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Lund

Det skulle bygga ihop stadens västra och östra delar om vi istället för järnvägsspår kunde ha bostäder, kontor och butiker på den ytan.

FöNyL
FörNyaLund Lund

Extra viktig fråga

Helst ska hela stationen förläggas under jord så att stadens östra och västra sida kan läka ihop. Under alla omständigheter ska ytterligare spår i samband med järnvägsutbyggnaden förläggas under jord. Vi ser i så fall gärna att godstågen går under jord för att minska olycksriskerna.

KD
Kristdemokraterna Lund

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Lund

En tågtunnel under Lunds station skulle leda till avsevärt minskat buller och partikelutsläpp samt eliminera den barriäreffekt som järnvägen utgör i dagsläget. Det skulle läka ett sår i centrala Lund och frigöra nya ytor för bebyggelse i centrala lägen. En sådan lösning förutsätter dock medfinansiering från staten eftersom det rör sig om ett infrastrukturprojekt av nationell angelägenhet.