Val 2022 Valkompass
region

Födande kvinnor ska ha en barnmorska hos sig under hela den aktiva fasen

Om frågan
I många fall behöver barnmorskorna dela sin tid mellan flera födande samtidigt.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Region Östergötland

Kristdemokraterna skulle vilja att Region Östergötland inför en arbetsmodell som heter ”Min barnmorska”, såsom man redan gjort på Karolinskas Huddinge och mödrahälsovården i södra Stockholm. Detta är en vårdform där ett team av barnmorskor följer hela graviditeten, är med vid förlossningen och ger eftervård i hemmet. Målet är att kvinnor ska känna sig trygga och stärkta inför föräldraskapet.

L
Liberalerna Region Östergötland

Förlossningsvården behöver förstärkas med fler barnmorskor så de hinner göra sitt arbete utan för hög stress och oro för att inte räcka till. Det är viktigt även för att den födande kvinnan ska känna trygghet och få goda förutsättningar vid ett av livets viktigaste stunder. Exakt hur arbetet ska läggas upp avgörs bäst inom verksamheten, men att förstärka barnmorsketätheten är en nödvändighet.

SD
Sverigedemokraterna Region Östergötland

För de födande kvinnor som har ett behov av att ha en barnmorska hos sig under hela den aktiva fasen ska självfallet ha den möjligheten. Detta förutsätter att vi har en god grundbemanning, något som Sverigedemokraterna har för avsikt att förbättra.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Region Östergötland

Extra viktig fråga

En närvarande barnmorska under förlossningen är grundläggande förlossningsvård – ingen födande ska lämnas ensam mot sin önskan. . Tryggheten för den födande måste öka och vi vill kunna erbjuda den födande fler valmöjligheter, såsom konceptet "Min barnmorska”. Det innebär att det är samma barnmorska som följer dig genom graviditeten, under förlossningen och i eftervården.

MP
Miljöpartiet Region Östergötland

Extra viktig fråga

Det är en prioriterad fråga för Miljöpartiet att stärka kvinnors vård och hälsa. Förlossningsvården och barnmorskekontinuiteten före, under och efter förlossningen är viktiga exempel. En aktiv fas, särskilt hos förstföderskor, kan ta många timmar. Vården ska inte ha någon annan ambition än att kvinnan ska ha samma barnmorska under aktiv fas. Men ibland kan det säkert vara planeringsmässigt svårt.

M
Moderaterna Region Östergötland

Extra viktig fråga

Alla har rätt till en trygg och säker förlossning. För att uppnå det är det för Moderaterna självklart att födande kvinnor ska ha en barnmorska hos sig under den aktiva fasen av förlossningen.

S
Socialdemokraterna Region Östergötland

Extra viktig fråga

För oss är det självklart att man som födande ska kunna känna sig trygg under sin förlossning, inte minst i slutskedet.

V
Vänsterpartiet Region Östergötland

Extra viktig fråga

Östergötland har minst antal barnmorskor i hela landet. Det vill Vänsterpartiet ändra på. Vi vill bland annat öppna en ny barnmorskeledd förlossningsavdelning i regionen!