Val 2022 Valkompass
region

Vårdpersonal som träffar patienter ska ha klarat språktest i svenska

Om frågan
Syftet med förslaget är att säkra att patienter och vårdpersonal kan kommunicera och förstå varandra på svenska.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Region Östergötland

Det är av yttersta vikt att en patient och vårdpersonalen kan förstå varandra språkligt, men med den personalbrist som råder inom vården idag är det en större fara att inte ta vara på den kompetens som finns tillgänglig. Vi kan i dagsläget inte ställa ett sådant krav, det är inte testet som är det viktigaste utan förmågan att kunna förstå och göra sig förstådd.

V
Vänsterpartiet Region Östergötland

Det är viktigt att alla kan Svenska och kan kommunicera med patienterna. Men språktest är fel väg att gå.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Region Östergötland

Vi tycker det är viktigt att du som patient är trygg i mötet med vården. Att få ett gott bemötande och att båda parter förstår varandra är viktigt.

MP
Miljöpartiet Region Östergötland

Det är rekryterande chef som ansvarar för att medarbetare som anställs har rätt kompetens. I Östergötland måste alla som jobbar med patienter förstå och prata svenska. För läkare och sjuksköterskor krävs nivå C1 i svenska. Givet personalbristen är det viktigt att regionen erbjuder språkutbildning och olika snabbspår. Ofta har de som kan prata svenska också klarat ett språktest. Men inte alltid.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Region Östergötland

Liberalerna ser språket som en mycket viktig nyckel i relationen mellan patienter och vårdpersonal, så att det blir kvalitet och trygghet i vårdsituationen. Liberalerna driver på i språkfrågan även när det gäller kommunal omsorg och lika viktigt är det förstås att patienter och vårdpersonal verkligen förstår varandra. Det är en förutsättning för trygg och säker vård.

M
Moderaterna Region Östergötland

Det är inte bara viktigt att kunna prata så att andra förstår vad man säger, utan också att kunna skriva och formulera sig i svenska språket när man arbetar inom hälso- och sjukvården. Vi vill därför införa tydliga krav som slår fast vad man behöver kunna för att vara anställningsbar inom vården och omsorgen.

S
Socialdemokraterna Region Östergötland

Extra viktig fråga

Att vårdpersonalen förstår vad du som patient säger handlar om känslan av trygghet men framför allt om patientsäkerheten.

SD
Sverigedemokraterna Region Östergötland

Extra viktig fråga

Vi ser det som en självklarhet att vårdpersonalen kan tala samt kommunicera på svenska. Därför vill Sverigedemokraterna se att språkkrav inom hälso- och sjukvården införs. Detta i syfte att förbättra patientsäkerheten men även för att stärka upp arbetslagen inom vården. Vi är av åsikten att en god hälso- och sjukvård grundar sig i en god kommunikation mellan patient och vårdpersonal.