Val 2022 Valkompass
region

Regionen ska tillsammans med grannlänen skaffa en egen ambulanshelikopter

Om frågan
I dagsläget har regionen ingen egen ambulanshelikopter.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Region Östergötland

Östergötland har med sin geografi inte samma behov av ambulanshelikopter som län med mer skärgård och ö-liv. En regionägd ambulanshelikopter är svår att kostnadsmässigt försvara i vårt län. Då finns det andra helikopterlösningar som blir effektivare än just ett eget ägande. Skattemedel måste alltid läggas där de behövs och kan nyttjas som bäst av våra östgötar.

S
Socialdemokraterna Region Östergötland

Östergötland kan redan idag kalla i helikopter från andra delar av landet. Vi får många ambulanser för samma kostnad som en helikopter och bedömer att vi då får mer vård till östgötarna.

V
Vänsterpartiet Region Östergötland

Om vi ska prioritera resurserna till sjukvården behöver vi först och främst anställa mer personal och öppna stängda vårdplatser. Då får dyra investeringar i helikopter vänta!

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Region Östergötland

Frågan om att införskaffa en ambulanshelikopter tillsammans med grannlänen har varit föremål för en utredning. Utredningen visar att det finns behov men länen har inte tillsammans kunnat besluta om att skaffa en egen ambulanshelikopter pga ekonomiska skäl. Vi anser att när det finns ekonomiska möjligheter ska en egen ambulanshelikopter införskaffas.

MP
Miljöpartiet Region Östergötland

En ambulanshelikopter skulle helt klart fylla en medicinsk funktion. En kortad tid till vårdinsatser är ofta viktig, exempelvis vid stroke. Samtidigt är det dyrt och resurskrävande och måste vägas mot alternativa insatser. På sikt och när ekonomin tillåter det tror vi att en ambulanshelikopter tillsammans med Region Kalmar och Region Jönköping är rimligt,

M
Moderaterna Region Östergötland

För Moderaterna är det viktigt med tillgång till snabb och jämlik vård. Om Region Jönköpings län och Region Kalmar län är villiga att satsa på en ambulanshelikopter i sydöstra sjukvårdsregionen ska självklart Region Östergötland ingå i det utifrån vårt behov.

SD
Sverigedemokraterna Region Östergötland

För oss är det viktigaste att det finns ett bra och fungerande ambulansflyg.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Region Östergötland

Extra viktig fråga

Sydöstra sjukvårdsregionen har idag ingen egen ambulanshelikopter. En helikopter kan vara i luften inom 5 minuter och vara på skadeplats 10 mil bort inom 20-25 minuter. Avancerade medicinska åtgärder kan sättas in och svårt skadade patienter kan flygas direkt till specialistsjukhus. En helikopter tar sig fram i terräng och kan landa på otillgängliga platser som vägambulanser kan ha svårt att nå.