Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska ta fram en koldioxidbudget med åtgärdsplan

Om frågan
En koldioxidbudget anger hur mycket koldioxidutsläppen behöver minska per år för att kommunen ska klara FN:s 2-gradersmål. Beräkningar brukar landa i att en kommun behöver minska sina utsläpp med cirka 16 procent per år.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Landskrona

Landskrona stad har hösten 2020 beslutat om en koldioxidbudget. Detta är ett viktigt redskap för att Landskrona ska kunna dra sitt strå till stacken och minska koldioxidutsläppen. Här är Landskrona aktiva: Vi har bytt ut stora delar av kommunens bilar mot elbilar, sätter solceller på våra tak och var först i Sverige med fossilfria stadsbussar.

M
Moderaterna Landskrona

Vi måste tillsammans sänka utsläppen av koldioxid, men samtidigt måste det ske på ett så smart sätt som möjligt.

S
Socialdemokraterna Landskrona

Klimatfrågan är en ödesfråga. Den pågående uppvärmningen leder till allvarliga konsekvenser med smältande glaciärer, stigande havsnivåer, ökad torka och extrema väderförhållande.

SD
Sverigedemokraterna Landskrona

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Landskrona

Extra viktig fråga

Staden, precis som andra, måste ansvara för att minska koldioxidutsläpp från sin verksamhet. Så en budget med åtgärdsplan är en bra börja, men det är när åtgärderna genomförs som det blir skillnad. Inom flera områden är Landskrona en bra bit på vägen, men målen måste konstant höjas.

MP
Miljöpartiet Landskrona

Extra viktig fråga

Självklart! Klimatfrågan är ett globalt problem, men alla utsläpp har en lokal källa. Vi kan inte lösa klimatfrågan själva, men vi ska göra vår del för att nå Parisavtalets mål.

V
Vänsterpartiet Landskrona

Klimatet är vår största utmaning, det är något som behöver ses över på alla nivåer, inklusive den kommunala nivån. Därför anser vi att detta är nödvändigt för Landskrona och för miljön!