Val 2022 Valkompass
kommun

Odlingsbar åkermark ska skyddas från bebyggelse

Om frågan
För att få bygga på jordbruksmark ska byggnationen vara av väsentligt samhällsintresse. Marken kan komma att behövas om livsmedelshandeln med andra länder skärs ner eller upphör.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Landskrona

Extra viktig fråga

I Landskrona har vi en av de bästa markerna i Sverige och den behöver värnas till kommande generationer. Centerpartiet vill använda redan planlagd industrimark och förtäta och bygga på höjden.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Landskrona

Man måste hitta en balans mellan Landskronas behov av att växa med nya bostäder och nya företag och därmed nya jobb och behovet av att skydda åkermarken. Det finns mark som inte är jordbruksmark som kan användas. Att sätta stopp för byggnation kring stora, dyra infrastrukturleder som E6:an och Västkustbanan skulle inte vara försvarbart.

S
Socialdemokraterna Landskrona

Vi ska ta hand om den jorden vi har för har för kunna odla och bli självförsörjande. Samtidigt som staden växer måste vi kunna bygga bostäder och ta ansvar för vår mark.

SD
Sverigedemokraterna Landskrona

Eftersom behovet av ökad självförsörjningsgrad kommer att öka i framtiden, måste vi se över framtida bebyggelse på åkermark.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Landskrona

Extra viktig fråga

Landskrona expanderar vilket är bra, men det får inte ske på bekostnad av gröna värden som jordbruksmark. Därför driver vi: "Att Landskrona tar fram mål för bevarande av grönytor och jordbruksmark, samt förlänger arrendetiden för kolonier"

M
Moderaterna Landskrona

Extra viktig fråga

landskrona har vuxit mycket och nu är det dags att vi tar hand om jordbruksmarken och är försiktig med framtida bebyggelse på jordbruksmark.

V
Vänsterpartiet Landskrona

Landskrona är omgivet av viktig åkermark. Kommunen måste värna om såväl våtmarker som åkermark till ängar och betesmarker.