Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska utöka samarbetet med andra myndigheter för att förhindra bidragsfusk

Om frågan
Ett sätt att samarbeta för att upptäcka fusk är att myndigheter delar information.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Landskrona

Det är en nationell angelägenhet där vi inte behöver gå in och röra till det. Självklart ska Landskrona finnas till hand vid behov, men ett djupare samarbete anser vi inte är nödvändigt.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Landskrona

Så klart behöver vi eliminera bidragsfusket, både de större och mindre fuskarna behöver hittas. Att samarbeta mellan olika myndigheter är ett effektivt sätt att säkerställa att göra kontrollnätet mer finmaskigt.

L
Liberalerna Landskrona

Det ska finnas ett starkt socialt skyddsnät när vi behöver det. Att överutnyttja detta eller bereda sig bidrag man inte har rätt till går ut över välfärden för andra och kan aldrig accepteras. Staden ska därför samverka med andra som betalar ut stöd och med rättsväsendets myndigheter. Detta är både en ekonomisk och moralisk fråga.

MP
Miljöpartiet Landskrona

Det sociala skyddsnätet ska vara starkt, men också trovärdigt. Bidrag ska nå den som har behov, inte den som fuskar. Myndigheter behöver också generellt sätt bli bättre på att samarbete, både för att förhindra fusk och se till att färre personer går miste om stöd för att de hamnar mellan stolarna.

M
Moderaterna Landskrona

Extra viktig fråga

Myndigheter måste kunna samarbete mer och politiken måste ta bort onödiga hinder i bl.a. sekretess.

SD
Sverigedemokraterna Landskrona

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering