Val 2022 Valkompass
kommun

Kungälvs kommun ska vara med och finansiera höghastighetsjärnvägen Skagerrakbanan

Om frågan
Kungälv är en av sex kommuner i Bohuslän och fyra i Norge som ingår i gruppen som arbetar för en järnväg med höghastighetståg på sträckan Göteborg–Oslo. Målet är att kostnaden, som beräknas till 100 miljarder kronor, till största delen ska bekostas av kommersiella intressen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Kungälv

Elbaserat flyg ligger inte många decennier bort. Att investera i höghastighetståg just nu är varken ekonomiskt och ekologiskt klokt.

L
Liberalerna Kungälv

Extra viktig fråga

Våra rikspolitiker borde förstå att en förbindelse mellan Oslo och Göteborg kommer att gynna Sverige som land därav ska staten prioritera och bekosta dylik sträckning av höghastighetsjärnväg. Med ny teknik klarar vi detta bygge utan större påverkan på miljön och till gagn för framtida generationer som väljer tåg i stället för bil.

M
Moderaterna Kungälv

Skagerackbanan ska finansieras privat med ev statliga garantier.

S
Socialdemokraterna Kungälv

Extra viktig fråga

Vi gillar framtiden och höghastighetståg. MEN just denna höghastighetsbanan ska vara privat självfinansierad alternativt med statlig garantidel. Kommunerna är bara med i början med arbetstid och mindre del planeringspengar.

SD
Sverigedemokraterna Kungälv

Sverige sedan länge redan ett skriande behov av investeringar i den befintliga infrastrukturen. Sverigedemokraterna anser dock att det finns behov av förbättrade förbindelser mellan Norge, Sverige och Danmark. Vi anser samtidigt att alla infrastrukturanslag ska prioritera underhåll och snabbtåg (ist för höghastighetståg) därför tycker vi att ”Sverigeförhandlingen” måste omförhandlas.

UtvP
Utvecklingspartiet Kungälv

Extra viktig fråga

Vi har full förståelse att Norge vill ansluta sig till kontinenten. Men vi anser inte att detta är något som gynnar Kungälv eller dess invånare. Om vi skall satsa pengar på "kollektivtrafik", så finns det bra mycket viktigare saker att ta tag i. Ex. tätare turer till kommunens ytterområden.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Kungälv

Vi kan vara med om priset blir rimligt för en resa. Vår spaning pekar på mindre självkörande vagnar också i luften, som kör dig/er direkt till målet, med få stopp. En huvudbana med mycket hög hastighet och avstick som täcker upp fler orter. Ett självkörande nätverk snabbare än bilen.

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Kungälv

Kan vara en bra idé men viktigare att få dubbelspår på Bohusbanan.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Kungälv

Partiet har inte lämnat någon motivering