Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Kungälv

Det är i grunden en behjärtansvärd reform som tar sikte mot att öka personalens hälsa. Men att minska arbetstiden med 10 timmar i veckan med bibehållen lön motsvarar att höja alla löner med 33%. Det är inte rimliga proportioner. Det är slöseri med skattepengar.

L
Liberalerna Kungälv

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Kungälv

Inte realistiskt närmaste åren. Vi har precis infört heltidsresan.

SD
Sverigedemokraterna Kungälv

Tanken är god då detta är ett yrke som innebär mycket fysisk påfrestning och tyvärr har en dålig lönebild. En sex timmars arbetsdag skulle dock försvåra personalbristen som finns idag. Detta skulle i sin tur leda till att kommunen inte kan upprätthålla en god välfärd, och att arbetsmiljön skulle försämras genom mer stress och brist på personal.

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Kungälv

Många andra yrkesgrupper skulle kunna hävda samma sak. Viktigare att förbättra de allmänna arbetsförhållandena.

UtvP
Utvecklingspartiet Kungälv

Vi har stor brist på utbildad personal inom äldreomsorgen. I nuläget betalar vi ut stora extralöner för att personalen skall jobba extra, eller flytta semesterveckor. Att gå ner till sex timmar kommer att öka stressen på personalen. Det finns bättre sätt att göra yrket mer attraktivt. Sex timmars arbetsdag skulle skapa kaos på kort till medellång sikt. På lång sikt kan det vara ett alternativ.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Kungälv

Extra viktig fråga

Alla ska kunna leva på sin lön, har rätt till heltidsjobb med en god arbetsmiljö som ger dig förutsättningar att arbeta ett helt arbetsliv. Så är det inte idag. Resurserna ska först gå till fler arbetskamrater, trygga anställningar, hållbara arbetstider och en robust välfärd där medarbetare ges tid att andas. Du dessutom ha fria arbetskläder och skor både ute och inne om jobbet kräver det.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Kungälv

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering