Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga ja till mer havsbaserad vindkraft utanför Kungälvs kust

Om frågan
Flera myndigheter är inblandade i beslut om vindkraftsparker till havs. Kommunen har möjlighet att påverka, bland annat som remissinstans. Hittills har kommunen ställt sig bakom att 50 vindkraftverk byggs omkring två mil utanför Kungälvs kust.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Kungälv

Ta gärna del av Henrik Jönssons videokrönika på Youtube för att förstå KD:s inställning till nyetablering av havsbaserad vindkraft.

SD
Sverigedemokraterna Kungälv

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Kungälv

Extra viktig fråga

Vindkraft behövs men ska placeras där den gynnar ekosystem, inte stör havsbaserat näringsliv, besöksnäring eller boende. Västkusten är tätt befolkat.

M
Moderaterna Kungälv

Egentligen är detta ingen fråga för att ”tycka” i. Vi vill att miljöprövningen utgår från att angränsande havsområden redan är svårt miljöförstörda.

UtvP
Utvecklingspartiet Kungälv

Vi vill först se mer fakta på att detta är det bästa ur miljösynpunkt. Det råder fortfarande stor ovisshet om nyttan är större än skadan.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Kungälv

Vi behöver inse att det är en räddning för världens alla städer när elbilar kommer och luften blir avgasfri. Lokalt är räddningen Volvo fins här. Elbilen är en effektivisering den använder bara en tredjedel av en fossilbil. Nej om det är för vätgas för bilar, det är för ineffektivt, det behöver nästa fyra gånger fler vindkraftverk, för samma antal bilar. Nej inte vindkraft i onödan.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Kungälv

En självklarhet!

S
Socialdemokraterna Kungälv

Extra viktig fråga

Vårt mål är att Kungälv liksom Sverige skall vara fossilfritt 2030. Hellre vindkraft långt ute i havet där ingen bor än ett kärnkraftverk i Kungälv. Vår förmåga att producera en hållbar energi är avgörande för vårt klimatavtryck. Även industrin och jobben behöver mer fossilfri el snabbt.

V
Vänsterpartiet Kungälv

Extra viktig fråga

I sverige pågår det just nu en stor energiomställning och då gäller det att alla är med och bidrar.