Val 2022 Valkompass
kommun

Odlingsbar åkermark ska skyddas från all form av bebyggelse

Om frågan
För att få bygga på jordbruksmark ska byggnationen vara av väsentligt samhällsintresse. Marken kan komma att behövas om livsmedelshandeln med andra länder skärs ner eller upphör. Det finns ett antal domar i ämnet.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Jönköping

Extra viktig fråga

Vi behöver bli mer självförsörjande på livsmedel. Det innebär att odlingsmark åkermark inte ska omvandlas till bostadsområden. I några fall kan det vara motiverat men då ska vi samtidigt se till att ny åkermark tillskapas i motsvarande grad .

L
Liberalerna Jönköping

De är viktigt att vi värnar produktiva vår åkermark, men tätorter behöver också växa på ett naturligt sätt och viktigt att hitta lösningar för detta.

M
Moderaterna Jönköping

Jordbruksmark ska i första hand brukas - inte bebyggas. Samtidigt kan det inte vara ett totalstopp. Det är även viktigt att markägare har möjligheter att bestämma över sin egen mark.

S
Socialdemokraterna Jönköping

Det ska vara utgångspunkten, men för mycket viktig verksamhet för kommunen ska mark kunna tas till anspråk mot annan kompensationsmark.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Jönköping

Det beslut som kommunen tagit om att bevara jordbruksmark är mycket viktigt. Lantbruksföretag i Jönköpings kommun är i behov av mark. Vi måste värna livsmedelsproduktion och bidra till ökad självförsörjning. Närproducerat håller landskapet öppet och bidrar till biologisk mångfald. Kompensationssystem ska tas fram om mark måste tas i anspråk för synnerligen samhällsviktig verksamhet.

MP
Miljöpartiet Jönköping

Extra viktig fråga

Miljöpartiet väckte frågan att ta bort åkermark från exploatering redan 2016. Vi måste skydda åkermark för att säkra framtida livsmedelsförsörjning. Flera andra partier insåg också att det är viktigt och beslut togs under denna mandatperiod. En stor seger för Miljöpartiet och framtida generationer. Vi fortsätter stå upp för frågan. Behovet av tillgänglig åkermark kommer bara att öka.

SD
Sverigedemokraterna Jönköping

Extra viktig fråga

Med dagens låga nivå på Sveriges egenförsörjning skall jordbruksmark skyddas i största möjliga utsträckning.

V
Vänsterpartiet Jönköping

Vare sig centrala grönytor eller jordbruksmark i kommunen ska bebyggas. Vi ska värna åkermarken: kommunens krisberedskap och livsmedelstrygghet behöver förbättras.