Val 2022 Valkompass
kommun

Framkomligheten med bil i tätorten ska förbättras och farthinder tas bort

Om frågan
Under de senaste 20 åren har trafikplaneras prioritering i Jönköping flyttats från framkomlighet till trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter. Det har inneburit att olika typer av farthinder har satts upp.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Jönköping

Extra viktig fråga

För att öka framkomligheten i tätorten behöver man använda transportmedel som tar mindre plats. Därför är inte bilen effektiv, utan bidrar bara till längre köer, mer buller och förorenad luft. Istället behöver vi bygga ut kollektivtrafiken samt ha säkra och trygga gång- och cykelbanor.

V
Vänsterpartiet Jönköping

Cykeltrafik tar liten plats, förorenar och bullrar inte och förbättrar folkhälsan och miljön. Fler bör ställa bilen! Då måste det vara enkelt, snabbt och säkert att cykla. Kollektivtrafiken ska förbättras, det handlar bland annat om turtäthet, komfort, trygghet och snabbhet. Utred förutsättningarna att återinföra spårvagn i Jönköping!

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Jönköping

I en växande stad måste gång, cykel och kollektivtrafik prioriteras, det handlar om utrymme. Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det nödvändigt med hastighetsdämpande åtgärder.

L
Liberalerna Jönköping

Det är viktigt att uppmuntra till gång och cykeltrafik, och att detta kan göras på ett säkert sätt. Samtidigt är biltrafik nödvändig, speciellt för de som bor på landsbygden och behöver ta sig in till tätorten.

S
Socialdemokraterna Jönköping

Alla trafikslag är viktiga, men trafiksäkerheten är avgörande och då krävs lägre hastigheter.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Jönköping

Extra viktig fråga

Vi vill skapa en stad där trafikslagen inte konkurrerar med varandra utan samspelar. Förutsättningarna för cyklandet måste förbättras och kollektivtrafiken förstärkas. Samtidigt måste det finnas en respekt för att bilen är oumbärlig för många.

M
Moderaterna Jönköping

Extra viktig fråga

Det behöver bli ett bättre flyt i trafiken. Trafikhinder ska hjälpa till att hålla nere hastigheten - inte stoppa upp trafiken och skapa köer. En del trafikhinder är bra utformade och de ska vara kvar men de senaste åren har det även tillkommit hinder som i onödan stoppar upp trafiken utan att höja säkerheten och de behöver på sikt tas bort. Framförallt måste det införas bättre trafikanalyser.

SD
Sverigedemokraterna Jönköping

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering