Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska verka för att den planerade gruvan i Norra Kärr stoppas

Om frågan
Gruvprojektet Norra Kärr ska undersöka om man i Norra Kärr, i Jönköpings och Ödeshögs kommuner, kan bryta vissa sällsynta jordartsmetaller. Frågan är omstridd och har diskuterats i mer än tio år. Tillståndsgivaren Bergsstaten avslog förra året gruvbolagets ansökan om så kallad bearbetningskoncession men beslutet är överklagat.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Jönköping

Gruvan i Norra Kärr är inte en kommunal fråga utan en fråga för staten. En gruva kan endast tillåtas om brytningen kan ske på ett miljösäkert sätt.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Jönköping

Närheten till Vättern, en stor dricksvattentäkt, gör att vi säger nej till etablering av gruva i Norra Kärr.

L
Liberalerna Jönköping

Extra viktig fråga

Tills dess att tillräckliga underlag för en gruva finns så kan inget beslut tas för ett gruva. Vättern som dricksvatten täckt är viktig och även det omgivande landskapet. Samtidigt som sällsynta jordartsmetaller är viktiga för en hållbar omställning.

MP
Miljöpartiet Jönköping

Extra viktig fråga

Miljöpartiet är det parti som först tog ställning mot den planerade gruvan i Norra Kärr. Den är ett hot mot vårt dricksvatten och Vätterns växt- och djurliv. Gruvdrift innebär väldigt stora avfallsmängder, som riskerar att läcka ut till Vättern och andra vattendrag.

M
Moderaterna Jönköping

Gruvan är ett statligt ansvar och kommunen har inget veto. Det är viktigt att en eventuell verksamhet kan bedrivas på ett säkert sätt som inte påverkar miljön eller Vättern.

S
Socialdemokraterna Jönköping

Vi vill att Vättern blir nationellt riksintresse och att Vätterns vatten fortsättningsvis tryggas.

SD
Sverigedemokraterna Jönköping

Extra viktig fråga

Vi vill även stoppa eventuell gruvbrytning i Taberg.

V
Vänsterpartiet Jönköping

Vättern är en av Sveriges största och viktigaste vattentäkter och förser idag 300 000 människor med dricksvatten. Hot mot vattenkvaliteten, t ex gruvdrift, måste undanröjas. Stoppa planerna på en gruva i Norra Kärr!