Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Hudiksvall

Med det stora behovet av vårdpersonal vi står inför är det inte ett realistiskt förslag. I stället vill vi se över schemaläggningen och ta bort de delade turerna. Då kan vi förbättra schemaläggningen och arbetsmiljön.

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Hudiksvall

Det kan eventuellt vara motiverat med den typen av arbetstidsförkortning i vissa fall, det är dock upp till arbetsmarknadens parter att komma överens om. Sverigedemokraterna ser det som viktigast att kommunens anställda ska ha rätt till heltid och att ofrivilliga delade turer avskaffas.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Hudiksvall

Extra viktig fråga

Centerpartiet vill att detta först genomförs som ett test likt vad som gjorts i andra kommuner som t.ex. Sundsvall.

KD
Kristdemokraterna Hudiksvall

En bra ide men svår att genomdriva på grund att det redan idag är svårt att rekrytera personal och därefter måste finansieringen lösas på ett bra sätt.

S
Socialdemokraterna Hudiksvall

Förslaget behöver ställas emot andra förslag om bättre villkor. Vi är inte emot förslaget men det behöver utredas mer innan vi tar ställning i frågan.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Hudiksvall

Miljöpartiet har fört politik för sex timmars arbetsdag i många år och äldreomsorgen är ett perfekt yrkesområde att införa detta.

V
Vänsterpartiet Hudiksvall

Vi ser det som ett långsiktigt mål. Vi vill under kommande mandatperiod att social- och omsorgsförvaltningen skall testa olika arbetstidsmodeller, där sex timmars arbetsdag kan vara ett alternativ. Vi vill göra det för att förbättra medarbetarnas arbetsmiljö, och för att underlätta rekrytering av ny personal.