Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Hudiksvall

Vi kan inte svara på frågan fullt ut, enskilda fall avgör.

MP
Miljöpartiet Hudiksvall

Om konkurrensen är snedvriden måste det så klart åtgärdas. Vi har bra lagstiftning i Sverige som styr detta. Förändra istället för att avveckla.

S
Socialdemokraterna Hudiksvall

Kommunala bolag behövs som en del i kommunens utveckling och behöver därför i vissa lägen även arbeta kommersiellt. Dock ej konkurrera ut befintlig näringsliv.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Hudiksvall

Kommunen eller kommunala bolag ska inte konkurrera med näringslivet. När det gäller de nuvarande bolagen i Hudiksvalls kommun vill Centerpartiet inte göra några större ändringar. Dock vill vi att Glysisvallen AB (Sport-glysis) avvecklas och att de lokaler bolaget sköter om tas över av kultur- och fritidsnämnden.

SD
Sverigedemokraterna Hudiksvall

Kommunen ska inte konkurrera med det privata näringslivet i onödan och vi ser gärna att verksamhet läggs ut på entreprenad, samt att upphandlingsprocessen förbättras för att stödja och förenkla för det lokala näringslivet. Vi tror dock på att ha kvar viss allmännyttig verksamhet i kommunala bolag, exempelvis det kommunala bostadsbolag.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Hudiksvall

Extra viktig fråga

Det är olagligt för en kommun att bedriva så kallad osund konkurrens mot näringslivet. En kommun ska inte heller bedriva verksamhet som är i gråzonen.