Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Hudiksvall

Centerpartiet vill inte göra det obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan. Skulle dock elever eller en enskild skola vilja införa detta i någon form anser Centerpartiet att det är upp till dem. Det är också viktigt att det finns köttfria alternativ i skolan.

MP
Miljöpartiet Hudiksvall

Den formen av detaljstyrning tror vi inte på. Kostenheten och bespisningspersonalen gör ett fantastiskt jobb med att ge våra elever en näringsrik lunch. Sen kan upphandlingarna riktas mot mer ekologiskt och närodlat

M
Moderaterna Hudiksvall

Det är inte politikens uppgift att komma med moraliska pekpinnar i form av att vissa dagar ta bort valfriheten när det kommer till skolmaten. Vill elever äta vegetariskt ska de få göra det. Vill elever äta kött ska de få göra det.

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Hudiksvall

Det finns många maträtter där kött inte är en ingrediens och dessa ska framhävas. Att sen sätta en regel av två köttfria dagar ser vi som onödigt.

V
Vänsterpartiet Hudiksvall

Vi vill se det serveras mer växtbaserad mat i offentlig sektor. Men att fastslå eller besluta om två obligatoriska köttfria dagar är fel väg att nå det.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Hudiksvall

Öppna för kreativa och hållbara lösningar där så många råvaror som möjligt kommer från de lokala producenterna.

S
Socialdemokraterna Hudiksvall

Maten i skolan ska vara näringsrik och varierad, ur ett hållbarhetsperspektiv är det bra att vi äter minde köttprodukter och elever därmed får en varierad kost.