Val 2022 Valkompass
kommun

Odlingsbar åkermark ska skyddas från bebyggelse

Om frågan
För att få bygga på jordbruksmark ska byggnationen vara av väsentligt samhällsintresse. Marken kan komma att behövas om livsmedelshandeln med andra länder skärs ner eller upphör.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

MED
Medborgerlig Samling Höör

Kommun, region och stat ska ej bygga på åkermark. Vill privata markägare bygga tex generationsboende eller byggnation som gynnar den egna verksamheten så ska detta ej motarbetas av kommunen eller annan samhällelig instans. Äganderätten är en av de viktigaste rättigheter vi måste värna.

M
Moderaterna Höör

Det är viktigt att Sverige har en egen matproduktion och därför bör stora sammanhängande jordbruksmarker med klass 6 och högre bevaras i möjligaste mån. Det är samtidigt viktigt att våra samhällen kan växa där vi har kollektivtrafik, VA-infrastruktur, skolor m.m. även om viss jordbruksmark av lägre kvalité behöver tas i anspråk.

V
Vänsterpartiet Höör

Den bästa åkermarken behöver starkare skydd, men sämre marker kan behöva användas för ny bebyggelse. Bättre att bygga högt så att många kan bo på mindre yta. Sedan är det mycket vägar och parkeringsplatser som tar mark i anspråk.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Höör

När kommunen skall revidera översiktsplanen måste exploatering av jordbruksmark skyddas i större utsträckning än idag. Om där inte fins några alternativ måste en tydligare motivering till varför marken ska exploateras.

KD
Kristdemokraterna Höör

Höör expanderar glädjande nog kraftigt. Hittills har vi klarat det genom att använda mindre områden av jordbruksmark, men framöver kommer vi att behöva vara restriktiva med att använda jordbruksmarken till annat än att odla på.

L
Liberalerna Höör

I görligaste mån. Möjligheten till förtätning av befintliga tätortsområden ska beaktas i kommunens översiktsplan framför ytterligare utbredning om den berör odlad mark.

MP
Miljöpartiet Höör

Extra viktig fråga

Vi behöver kunna öka vår självförsörjningsgrad för försörjningstrygghet. Lokal odling har också många andra fördelar, såsom lokal sysselsättning, minskade utsläpp från transporter och näringsrikare kost. Men vår odlingsbara jord är hotad på flera sätt och vi behöver skydda den som är kvar. Vi vill framförallt förtäta och använda befintliga byggnader innan vi överväger ny mark.