Val 2022 Valkompass
kommun

En koldioxidbudget ska upprättas i Höörs kommun

Om frågan
En koldioxidbudget anger hur mycket koldioxidutsläppen behöver minska per år för att kommunen ska klara FN:s 2-gradersmål. Beräkningar brukar landa i att en kommun behöver minska sina utsläpp med cirka 16 procent per år.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Höör

Miljön är viktig och behöver beaktas i de beslut som fattas. Det finns många modeller för hur man kan göra detta och en koldioxidbudget kan vara en väg framåt. Dock finns det flera sätt att ta miljöhänsyn och vi vill inte binda oss till något specifikt förslag.

MED
Medborgerlig Samling Höör

Utvecklingen inom teknik och annan forskning går snabbt och att låsa sig fast vid siffror som är relevanta idag är inte önskvärt.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Höör

Att ta fram en koldioxidbudget tror vi är bra, det synliggör var utsläpp är och hur stora de är. Detta gör det lättare att styra åtgärder för att få ner utsläppen och styra över till andra alternativ.

M
Moderaterna Höör

Höörs kommun har kommit långt i arbetet med att vara en fossilbränslefri kommun. Att göra en koldioxidbudget kan vara en god idé så länge det inte drar resurser från det faktiskt arbetet att minska klimatpåverkan från våra verksamheter.

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Höör

För framtiden är klimatet en av våra absolut viktigaste frågor att lösa, därför måste vi lokalt också vidta åtgärder för att minska koldioxidutsläppen.

MP
Miljöpartiet Höör

Extra viktig fråga

Klimatkrisen är verkligen akut. För en tid sedan menade Världsnaturfonden att vi behöver minska utsläppen med ca 20 % per år med början i år! En koldioxidbudget ger en klarare bild av var utsläppen är i vår geografiska kommun och blir ett underlag för en klimatplan med åtgärder. Vi vill t ex ha solceller på kommunens tak, nya våtmarker, arbeta med energieffektivisering, underlätta för biogas m.m.

V
Vänsterpartiet Höör

Klimatomställningen går för sakta. Världen förbränner mer fossil energi än någonsin.