Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska behålla även mindre byskolor

Om frågan
I Hedemora kommun finns idag sju kommunala F-6 skolor, en kommunal 7-9-skola och två fristående F-9 skolor.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Hedemora

Bra förslag för yngre elever men antalet elever räcker inte till att ha ett högstadium i Långshyttan.

M
Moderaterna Hedemora

Under förutsättning att god kvalitet upprätthålls.

S
Socialdemokraterna Hedemora

Extra viktig fråga

För oss är det viktigt att alla elever får en jämlik och likvärdig skola. Det innebär att varken storlek eller skolans placering är avgörande. Så länge vi kan garantera att eleverna får den utbildning de har rätt till vill vi självklart behålla byskolorna.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Hedemora

Extra viktig fråga

Närhetsprincipen. En by utan skola är en fattigare by. Tryggheten och närhetsprincipen är mycket viktig. Vi ska utveckla istället för att avveckla

KLH
Kommunlistan Hedemora

Extra viktig fråga

Alla barn måste garanteras en god start i livet och då spelar skolan en viktig roll. Skolor i våra byar ger elever närhet till skolan och skapar en trygg uppväxtmiljö, även för landsbygdens barn. För elevernas studieresultat och studiero, för att eleverna skall slippa långa skoldagar via bussresor och för de mindre orternas attraktionskraft för inflyttning, för detta skall småskolorna finnas kvar.

L
Liberalerna Hedemora

Förslaget är bra och värt att kämpa för. Dock måste ekonomi finnas för detta. Alternativ som dagbarnvårdare och privata alternativ att driva skolor vidare ska undersökas och uppmuntras.

SD
Sverigedemokraterna Hedemora

Extra viktig fråga

Landsbygdsskolor ska stödjas. Hela Sverige ska leva, familjer ska kunna ha en fungerande vardag utanför storstäderna och barn ska kunna gå i skolan där de bor. Sverigedemokraterna ser ett stort värde i bevarandet av de mindre skolenheterna. Vi vill nationellt införa ett särskilt stöd riktat till landsbygdsskolor som vid tillfälligt lågt elevunderlag ska kunna söka.

V
Vänsterpartiet Hedemora

För att det ska vara möjligt att bo i hela kommunen är det viktigt att behålla de mindre byskolorna. Dock måste detta vägas mot den pedagogiska kvaliteten som kräver ett visst elevunderlag. Vänsterpartiet är för att behålla alla kommunens skolor, under förutsättning att det finns tillräckligt med elevunderlag.