Val 2022 Valkompass
kommun

Elever ska förbjudas att använda ansiktstäckande slöja i grundskolan

Om frågan
Ett fåtal kommuner har infört förbud mot ansiktstäckande slöja på skoltid. Kammarrätten kom 2021 fram till att förbudet inskränker religionsfriheten. Men frågan ska prövas i Högsta förvaltningsdomstolen som väntas fatta beslut tidigast i slutet av 2022.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Hedemora

Extra viktig fråga

Något vi ska ha respekt för är andra människors kultur och religion. Jag anser dock att heltäckande slöja kan bli ett hinder i idrotten. Varje tillfälle kan prövas ur säkerhet och trygghet. Idrotten är ju en del av ett samlat betyg som ska leda till behörighet för att studera vidare.

V
Vänsterpartiet Hedemora

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Hedemora

Eleven bör visa ansiktet för läraren när det är lektion, särskilt när det är prov.

S
Socialdemokraterna Hedemora

Ingen fråga vi driver.

Ganska bra förslag

KLH
Kommunlistan Hedemora

Vi har religionsfrihet i Sverige, men lärarna måsta kunna se ansiktet på eleverna vid undervisningen. Det gäller även att eleverna ska kunna se lärarna i ansiktet.

L
Liberalerna Hedemora

Barns frihet är en viktig fråga! Framförallt är det lätt att ta ställning mot ansiktstäckande slöja då det gäller yngre åldrar. Skolan ska vara en fristad från inskränkningar i den personliga friheten.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Hedemora

Man måste kunna känna igen vederbörande så att det är rätt elev på rätt ställe.

SD
Sverigedemokraterna Hedemora

Idag växer många unga upp i olika former av hederskulturer eller under normer där de står under påtryckningar att bekänna sig till och utöva en viss tro. Sverigedemokraterna vill därför av hänsyn till de unga flickor som berörs inte tillåta slöja i för- eller grundskolan. Skolan ska vara en frizon mot förtryck, diskriminering och hedersnormer.