Val 2022 Valkompass
kommun

Hässleholms stadskärna ska göras bilfri

Om frågan
Argumenten för bilfria centrum är att bullret och olycksrisken minskar medan luftkvalitén förbättras. Fler skulle söka sig till centrum och handeln gynnas. Kritikerna menar i stället att handeln missgynnas, när kunderna får svårt att ta sig dit.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

FOV
Folkets Väl Hässleholm

Tillgängligheten till utbudet som ges i staden måste värnas.

KD
Kristdemokraterna Hässleholm

Näringslivet och Hässleholmarna måste ges en möjlighet att röra sig i centrum. Hässleholm är en landsbygdsort där bilen är naturlig i folks vardag.

SD
Sverigedemokraterna Hässleholm

Extra viktig fråga

Hässleholm är en stor kommun till ytan och det krävs att man kan ta sig överallt med bil. Vi vill att staden skall vara så tillgänglig som möjligt för alla trafikanter, cyklister och fotgängare. Man har under alla tider kunnat respektera varandra i trafiken och så bör även ske i framtiden.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Hässleholm

Nej, det ska inte vara bilfritt. Vi bor på landsbygden och bil behövs för att kunna ta sig runt. Dock så ska trafiken begränsas där det inte fyller ett syfte.

L
Liberalerna Hässleholm

Hässleholm är en till ytan stor kommun med både landsbygd och stad. Staden är en landsortsstad och behöver vara tillgänglig för alla invånare. Liberalerna tycker att mängden stadskärna är lagom mycket bilfri så som det är nu.

M
Moderaterna Hässleholm

Hässleholm är en landsbygdskommun, många tar bilen in till stan för att handla eller uträtta ärenden och vill då kunna ta bilen.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Hässleholm

För att göra staden mer attraktiv för kommunens invånare och besökare så behöver vi se till att delar av stadskärnan görs fri från bilar. Man ska kunna promenera och sitta ute och fika utan att drabbas av avgaser och trafikbuller.

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Hässleholm

Extra viktig fråga

Hässleholms centrum ska vara en attraktiv plats där folk möts för att handla, umgås, röra på sig och göra sina ärenden. En bilfri centrum för bättre för barn och äldre och även för personer med funktionsvariationer. Buller minskar i en bilfri stad och mer plats kan ges till cyklar, gående och grönska.

V
Vänsterpartiet Hässleholm

Vi anser att det bilfria område som finns idag är tillräckligt men skall bevaras.