Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska motverka höghastighetsjärnvägen

Om frågan
Höghastighetståg trafikerar en höghastighetsjärnväg med hastigheter på 250 kilometer i timmen. I Sverige utreds för närvarande en utbyggnad av nya stambanor för höghastighetståg Stockholm–Malmö och Stockholm–Göteborg. Kostnaden beräknas till 300 miljarder kronor. Hässleholm är en av de kommuner som järnvägen skulle passera.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Hässleholm

Extra viktig fråga

Det finns inte plats för fler tåg på stambanan i Skåne. Därför kommer tågen sent. Vi behöver bygga en ny stambana för att kunna utveckla tågresorna. För att behålla tågstopp i kommunens tätorter behövs fler banor. Dessutom kan vi åka fortare till Stockholm eller till Europa. Det behövs mer kapacitet för godstransporter, något som ökar omfattande när en ny stambana byggs. Snabba tåg är framtiden.

S
Socialdemokraterna Hässleholm

Vi vill ha en snabbare utbyggnad av nya stambanor för snabbtåg med en centralt belägen station. Utbyggnaden ska ske med så låg påverkan som möjligt för enskilda fastighetsägare samt för betydelsefulla natur och kulturområden. Det behövs mer spårkapacitet för att vi ska kunna öka åkandet med kollektivtrafiken. Samt för att kunna frakta mer gods miljövänligt.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Hässleholm

Hässleholms kommun ska inte motarbeta höghastighetsbanan förrän det finns ett färdigt förslag att ta ställning till. När samtliga fakta är framtagen ska ett beslut fattas.

V
Vänsterpartiet Hässleholm

En partidemokratisk process i frågan förs. Bättre att kunna påverka processen inifrån för våra medborgares bästa.

Mycket bra förslag

FOV
Folkets Väl Hässleholm

Miljöförstörande i stor skala. Nationellt oekonomiskt. Vansinnigt projekt

KD
Kristdemokraterna Hässleholm

Extra viktig fråga

Vi måste rusta upp stambanan.

L
Liberalerna Hässleholm

Extra viktig fråga

Skåne behöver en fungerande kollektivtrafik. Det är inte att ta ansvar att satsa närmare 300 miljarder på höghastighetståg, istället för att lägga en bråkdel av den summan för att få fungerande kollektivtrafik för människor i vardagen. Så länge det inte går att visa upp ordentliga ekonomiska kalkyler och samhällsnytta av investeringen kommer vi inte ställa oss bakom denna sortens satsningar.

M
Moderaterna Hässleholm

Extra viktig fråga

Höghastighetsjärnväg är ett mycket kostsamt förslag som kommer att skapa barriärer i landskapet. Moderaterna vill istället bygga ut befintlig stambana och satsa på den lokala och regionala pendlingen som de flesta människor använder dagligen.

SD
Sverigedemokraterna Hässleholm

Extra viktig fråga

Helt korrekt. Vi måste bygga ut nya spår mot Lund men dessa anser vi ska gå i "normal" hastighet. Då kan man bygga längs med befintlig järnväg och göra så lite inverkan som möjligt på natur och byggnation. Uppåt vill vi inte ha någon höghastighetsjärnväg.