Val 2022 Valkompass
kommun

Övervakningskameror ska sättas upp på fler offentliga platser

Om frågan
För att kameraövervaka platser där allmänheten har tillträde krävs tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten. Kommunen måste kunna visa att problemen med brottslighet på platsen är så stora att de väger tyngre än den personliga integriteten.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Härryda

Problemet är inte bristen på övervakning, lösningen är inte kameror på alla offentliga platser. En temporär lösning för vissa platser under vissa tider.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Härryda

Kameraövervakning kan vara bra, har enligt forskning gett polisen en större möjlighet att ingripa mot bla droghandel och skadegörelse. Nackdelen kan vara att kameran kan ge en falsk trygghet

L
Liberalerna Härryda

Bra för att öka tryggheten på offentliga platser.

SPP
Sportpartiet Härryda

Detta skulle skapa mer trygghet.

V
Vänsterpartiet Härryda

Samma som idag. Vi tror att fältassistenter kan utökas för en bättre dialog med ungdomar. Upprätta en kommunal plan tillsammans med Soc.t, familjecentral och polis.

Mycket bra förslag

KomP
Kommunpartiet Härryda

Extra viktig fråga

Det ökar tryggheten för oss alla.

KD
Kristdemokraterna Härryda

Det är ett bra alternativ till förebyggande åtgärder vid presumtiva brott. Tyvärr agerar våra statliga myndigheter lite senfärdigt i frågan.

M
Moderaterna Härryda

Extra viktig fråga

För att minska brott och skadegörelse, samt kunna bidra till att få tag på brottslingar behövs fler övervakningskameror. Övervakningskameror är bara ett verktyg. Det krävs också förebyggande arbete, fler poliser och nolltolerans mot klotter och skadegörelse för att göra samhället tryggt, trivsamt och säkert.

S
Socialdemokraterna Härryda

Är en del av lösningen på problematiken. Man behöver dock också satsa på det förebyggande arbetet för att på riktigt nå en trygg kommun.

SD
Sverigedemokraterna Härryda

Extra viktig fråga

För att ytterligare öka tryggheten ska kameraövervakning införas centralt i våra tätorter. Tryggheten och säkerhet för alla invånare, anställda och företagare i kommunen är av största betydelse och är ett av svenska statens viktigaste kärnuppdrag men behöver kompletteras lokalt.