Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska stoppa Internationella engelska skolan från att bygga i Mölnlycke

Om frågan
Skolkoncernen IES har fått Skolinspektionens tillstånd att starta en ny grundskola i Mölnlycke. Frågan handlar nu om huruvida kommunen ska bevilja byggalov för skolan som planeras på grusplanen vid Furuhällsskolan.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KomP
Kommunpartiet Härryda

Det är inte aktuellt längre men vi välkomnar skolan på annan plats i kommunen

KD
Kristdemokraterna Härryda

Vi behöver fler alternativa utförare i skolan.

L
Liberalerna Härryda

Friskolor måste få etablera sig i kommunen, men skall inte få extra subventioner för att göra så.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Härryda

Vi vill att föräldrar och elever ska kunna välja skola genom hela skoltiden, från förskola till högre utbildning. Det ska finnas en skola för alla, oavsett vad man har för intresse eller behov. IES är en skola som erbjuder det många föräldrar och elever efterfrågar. Centerpartiet har förståelse för att invånarna tycker att platsen, där skolan ska etableras kunde varit bättre

M
Moderaterna Härryda

Om det finns en efterfrågan bland medborgare att kunna välja Internationella engelska skolan så bör kommunen försöka bidra till att den valmöjligheten ges. Ett bredare utbud av skolor bidrar till en större attraktivitet. Kommunens egna skolor ska göras bäst i Sverige.

SPP
Sportpartiet Härryda

Extra viktig fråga

Vi vill att våra invånare skall få möjlighet att välja skola. Vi vet att lite konkurrens är bra då blir vi alla lite bättre. Detta har ju gett våra pedagoger möjlighet att få upp sina löner osv..

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Härryda

Extra viktig fråga

Att bygga en skola som på gemensamma grönområden i ett bostadsområde är bara dumt. Fria lekytor behövs för barn i alla åldrar. De som inte har möjlighet att ta sig längre avstånd har behov av att uppleva naturens skiftningar nära sin bostad.

S
Socialdemokraterna Härryda

Extra viktig fråga

Mycket viktig fråga. Konsekvenserna blir stora både för kommunen nu och i framtiden om planen genomförs. Byggnation på Furuhällskolans grusplan är dessutom helt fel placering för en skola.

SD
Sverigedemokraterna Härryda

Extra viktig fråga

Kommunen ska bygga skolor där skolor behövs - inte på Furuhällstomten. Placeringen av en nischad skola bör vara genomtänkt och generellt sett ligga där det finns god möjlighet att ta sig till skolan via pendling från hela kommunen. Sverigedemokraterna i Härryda är för friskolor men anser kommunen skall äga lokalerna. Så får vi lägre kostnader för skattebetalare och lägre vinster för skolbolagen.

V
Vänsterpartiet Härryda

Vänsterpartiet är emot vinster i välfärden, så också IES. Vill stoppa planerna på denna etablering.