Val 2022 Valkompass
kommun

Landvetter södra ska byggas ut med bostäder för 25 000 invånare

Om frågan
Förslaget innebär att utbyggnaden av nya stadsdelen Landvetter södra ska fortsätta med ett mål om bostäder för 25 000 invånare.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KomP
Kommunpartiet Härryda

Extra viktig fråga

Innebär att kommuninnevånarnas största sammanhängande naturområde med skyddsvärd flora och fauna samt friluftsaktiviteter ödeläggs. Istället bör nuvarande tätorter kompletteras och motorvägen genomLandvetter samhälle överbyggas med plats för exploatering. Då minskar bullret och samhället hålls samman.

MP
Miljöpartiet Härryda

Extra viktig fråga

Ett unikt område med mycket höga naturvärden och många rödlistade arter. Finns på ett kort avstånd för både kommunens invånare och för besökare från våra kranskommuner. Dessutom tillgängligt med kollektivtrafik. Gör en nationalpark istället!

SD
Sverigedemokraterna Härryda

Extra viktig fråga

SD Härryda säger nej till en ny bostadsenklav för minst 25.000 människor – Landvetter södra – i våra fina skogar. Vi säger nej till en ny betongförort och förespråkar en konservativ och lagom utbyggnad av hela Härryda kommun, även i våra orter öster om flygplatsen. Vi vill bevara det fina som finns i hela kommunen med en lagom och anpassad utbyggnad för våra invånare.

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Härryda

Eftersom kommunledningen inte kan specificera tydligt vilken typ av lägenheter som exakt skall byggas kanske inte behovet uppfylls. Saknad av en miljökonsekvensbeskrivning. Tar inte upp framtida klimatförändringar som kan påverka.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Härryda

Kommunen behöver bostäder. Man kan bygga på de platser som inte har det högsta naturvärden. Det är viktigt att bibehålla den biologiska mångfalden och värna den skyddsvärda naturen i området.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Härryda

Det råder bostadsbrist i regionen. Landvetter södra ger en möjlighet att bygga klimatsmart, en unik möjlighet att bygga ett hållbart samhälle från grunden.

L
Liberalerna Härryda

Extra viktig fråga

Härryda behöver växa och utvecklas som kommun, Landvetter södra är ett perfekt område mellan Landvetter och Mölnlycke för en långsiktig stadsutveckling med god möjligheter till pendling med kollektivtrafik.

M
Moderaterna Härryda

Att Härryda kommun fortsätter att utvecklas som en del av en växande Göteborgsregion är viktigt. Att utveckla nya bostäder och ett samhälle där social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet, tillsammans med innovation och forskning utgör basen, kan bidra till att skapa framtidens bostadsbyggande i samklang med naturen.

SPP
Sportpartiet Härryda

Extra viktig fråga

Vi ser att detta projekt drar till sej investerare och detta skapar möjligheter till fler satsningar på på våra frågor såsom en simarena i första etappen av projektet och andra idrottsarenor. Det blir också en naturlig tillväxt utifrån befintliga Landvetter som växer söder ut. Det kommer att ta minst 20 till 30 år innan det är helt färdigt.