Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Hammarö

Det ska finnas alternativ varje dag för de elever som inte äter kött men att tvinga på alla elever en köttfri kost är inte Liberalt och ser inte till individen

M
Moderaterna Hammarö

Extra viktig fråga

Frågan ska beslutas på lokal nivå.

SD
Sverigedemokraterna Hammarö

Extra viktig fråga

Våra barn behöver en proteinrik mat för att växa bra och klara av skoldagarna. Vi vill att kött/fisk ska serveras varje dag i skolan och det ska kompletteras med ett rikt salladsbord. Ren vegetarisk kost ska absolut inte vara obligatoriskt.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Hammarö

Extra viktig fråga

Det finns sämre och bättre kött ur klimatperspektiv, vårt svenska kött är bra. Och vill vi har kvar vårt landskap som det ser ut så måste det brukas och det med djur.

KD
Kristdemokraterna Hammarö

Det är inget straff att äta vegetariskt. Det vegetariska inslaget kan och bör öka i skolbespisningen. Sätt hellre krav på närproducerat. När det är kött så är det av bra kvalitet. Mer Värmland på tallriken!

MP
Miljöpartiet Hammarö

Extra viktig fråga

Nej. Vi har i nuvarande majoritet infört fritt val mellan två rätter dagligen. Vi tror att frivillighet och nyfikenhet, snarare än tvång, är effektivare för att minska kostens klimatpåverkan. Skolmåltiderna kan t.ex. koldioxiddeklareras (se vissa lunchrestauranger) så att barnen får möjlighet och uppmuntras att ta ansvar och reflektera över vilka val de gör och hur de påverkar andra människor.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Hammarö

Med tanke på vår framtida miljö är detta viktigt.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Hammarö

Partiet har inte lämnat någon motivering