Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Hammarö

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Hammarö

Det finns bara två kommunala bolag i dag, energibolaget som levererar fjärrvärme och bostadsbolaget som har hyreslägenheter. Båda bolagen kan ju sägas konkurrera med alternativ inom sin marknad men vi ser dem mer som komplement och att de fyller en viktigt funktion.

MP
Miljöpartiet Hammarö

Extra viktig fråga

Hammarö har endast två kommunala bolag, Hammaröbostäder och Hammarö Energi, och båda konkurrerar delvis med privata aktörer. De har dock en särställning som instrument för kommunens utveckling med viktiga allmännyttiga funktioner. Därför ska de stanna i kommunens ägo. Konkurrens bör utnyttjas till att effektivisera verksamheter där kommunens roll som utförare inte behövs.

SD
Sverigedemokraterna Hammarö

Kommunala bolag som Hammarö Energi och Hammaröbostäder är stabila verksamheter som har bedrivits under lång tid.

V
Vänsterpartiet Hammarö

Svårt att svara på generellt. Vi har inget sånt i kommunen. Kvalitén är avgörande.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Hammarö

Kommunen ska inte driva bolag i onödan, vissa undantag som allmännyttans bostadsbolag, sophantering och fjärrvärme är däremot lämpliga att drivas av kommunen.

KD
Kristdemokraterna Hammarö

Rättvis konkurrens är inte något problem. Men kommunen ska alltid ha fokus på sitt kärnuppdrag och inte ge sig in i fler affärsmässiga uppdrag. Hammarö har för lite privata utförare idag. Idag ser vi inget kommunalt bolag som ska avvecklas.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Hammarö

Extra viktig fråga

AB i kommuner är ok men de ska inte konkurrera med det privata näringslivet