Val 2022 Valkompass
kommun

Odlingsbar jordbruksmark ska skyddas från bebyggelse

Om frågan
För att få bygga på jordbruksmark ska byggnationen vara av väsentligt samhällsintresse. Marken kan komma att behövas om livsmedelshandeln med andra länder skärs ner eller upphör.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Halmstad

I den nya översiktsplanen tas endast 3% av jordbruksmark i anspråk fram till 2050, vilket är betydligt mindre än i den gamla. Det är bra! För att tillgodose behovet av skolor, bostäder, gruppbostäder, verksamhetsmark osv är det dock omöjligt att inte ta någon jordbruksmark i anspråk alls. Vi vill ha en god balans mellan förnyelse och bevarande i all samhällsplanering.

L
Liberalerna Halmstad

Vi vill aldrig bygga på bra odlingsmark om det inte är nödvändigt samtidigt som jordbruksmarken inte kan begränsa alla stadsutveckling. Ibland är det lämpligt att bebygga jordbruksmark och ibland inte, man måste ta ställning utifrån varje plats förutsättningar och möjligheter.

M
Moderaterna Halmstad

I största möjligaste mån ska det odlas på bra produktiv jordbruksmark då vi behöver stärka vår självförsörjningsgrad. I enstaka fall kommer vi behöva bygga på jordbruksmark för att få en sammanhängande samhällsservice.

S
Socialdemokraterna Halmstad

Socialdemokraterna verkade för i framtagandet av Översiktsplanen att mindre jordbruksmark än tidigare tas i anspråk för byggandet. Att ingen odlingsbar mark skulle tas i anspråk var däremot orimligt. Vi kan inte bara växa i centralorten. Vi hade däremot hellre sett att vi byggde fler bostäder i exempelvis Eketångaskogen än att ta jordbruksmark i anspråk.

V
Vänsterpartiet Halmstad

I största möjliga mån ska jordbruksmark skyddas från bebyggelse. Sverige behöver öka självförsörjningsgraden av livsmedel. Dock kan olika intressen stå mot varandra, då Halmstad har stor bostadsbrist. Halmstad och dess orter ligger till stora delar på jordbruksmark och därför är det svårt att undvika att helt bygga där om kommunen ska fortsätta utvecklas och bostadsbristen ska minska.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Halmstad

Vi är väl det parti som stridit hårdast för denna fråga och ser hur angeläget det är att vi kan trygga vår egen livsmedelsproduktion. Att ta god åkermark till bebyggelse skapar en motsatt effekt.

MP
Miljöpartiet Halmstad

Extra viktig fråga

Halmstad har den bästa åkermarken i Sverige. Vi behöver effektivisera vårt jordbruk, minska näringsförluster och utnyttja all odlingsbar mark för att säkra vår livsmedelsproduktion. Vi ser det som en slags solidaritet - att vi själva kan producera vår mat och inte köper upp mat som andra människor behöver.

SD
Sverigedemokraterna Halmstad

Extra viktig fråga

I och med att vår omvärld blir alltmer osäker måste självförsörjningsgraden av livsmedel i Sverige öka. Vi inser behovet av att Halmstad behöver växa och bostäder byggs där folk vill bo. Samtidigt ska vi komma ihåg att den jordbruksmark som bebyggs förstörs för framtida generationer. Vi vill att kommunen är varsam när det kommer till att detaljplanera på jordbruksmark.