Val 2022 Valkompass
kommun

Företag som köper kommunal bostadsmark måste bygga en andel hyreslägenheter

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen ska ska ställa krav på företag som köper planerad bostadsmark av kommunen, så att företagen förbinder sig att bygga en vissa andel hyreslägenheter på området.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Halmstad

Det är inte rimligt att kvitta hyresrätter på detta vis utan vi litar på att marknaden reglerar sig själv. Vi har ett behov av alla boendeformer i Halmstad särskilt bostadsrätter så vi vill inte sätta liknande krav. Däremot vill vi gärna ha ytterligare en aktör på hyresmarknaden, vi gillar valfrihet.

Ganska dåligt förslag

M
Moderaterna Halmstad

Alla ska kunna agera efter fritt val även inom bostadsmarknaden.

SD
Sverigedemokraterna Halmstad

Vi har i Halmstad en stor andel hyresrätter sett till det totala antalet lägenheter i kommunen. Vid nybyggnation vill vi prioritera egenägda bostäder för att skapa en balanserad bostadsmarknad. Snarare än hyresrätter överlag vill vi se att det byggs fler studentlägenheter och lägenheter för äldre.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Halmstad

Det är attraktivt att bygga i Halmstad och då tycker vi att vi behöver samverka med aktörer som vill bygga, så att vi hjälps åt att utveckla alla boendeformer i kommunen.

MP
Miljöpartiet Halmstad

Med reservation för att på vissa ställen i kommunen är det inte lämpligt med fler hyresrätter med tanke på kommunens utmaning med segregation. Det är viktigt med fler blandade boendeformer i hela kommunen.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Halmstad

Vi anser att det är viktigt att det finns blandade upplåtelseformer (hyresrätter, bostadsrätter, villor) vid nybyggnation.

S
Socialdemokraterna Halmstad

Extra viktig fråga

En del i att bryta bostadssegregationen är att se till att det byggs fler hyresrätter till rimliga priser i alla delar av staden, inte bara i de östra delarna. Det är viktigt för att människor ska kunna leva och bo i hela kommunen.

V
Vänsterpartiet Halmstad

Extra viktig fråga

Bostadsbristen i Halmstad är stor. Det behöver framförallt byggas fler hyresbostäder med rimliga hyror. Vänsterpartiet vill därför ställa krav på att företag som köper kommunal mark ska bygga hyresrätter, varav en del måste ha lägre hyror. Vi vill också ställa krav på de företag som får köpa mark i attraktiva lägen, också bygger exempelvis i våra mindre orter.