Val 2022 Valkompass
kommun

Ett hotell ska byggas på Österskans i centrala Halmstad

Om frågan
Halmstads invånare kommer på valdagen att få folkomrösta om hotellplanerna på Österskans utifrån frågeformuleringen "Vill du att det ska byggas ett hotell med restaurang och saluhall på Österskans enligt nuvarande förslag?”. Folkomröstningen ska vara rådgivande inför kommunfullmäktiges slutliga beslut i frågan.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Halmstad

Den nuvarande förslag tar förs stor plats i anspråk samtidigt som det inte passar in med befintliga karaktärsdrag och den känsliga kulturmiljön.

SD
Sverigedemokraterna Halmstad

Extra viktig fråga

Det föreslagna mastodontbygget vid Österskans skulle kraftigt förfula stadskärnan. Vi vill värna om estetiskt tilltalande byggnation och vår slogan i valrörelsen är "bygg vackert". Vi säger skarpt nej till nuvarande förslag men är positiva till att Picassoparken och Österskans utvecklas på ett småskaligt och smakfullt sätt.

V
Vänsterpartiet Halmstad

Vänsterpartiet menar att platsen är olämplig för ett hotell och inte förenlig med kulturvärdena på platsen. Byggnaden kan också skada riksintresset. Vi tycker inte heller att central mark som vi äger gemensamt ska säljas ut. Österskans/Picassoparken har stor potential som en grön samlingspunkt för alla halmstadsbor, där det kan finnas plats för en mindre byggnad med exempelvis restaurang/café.

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Halmstad

Nuvarande detaljplan har blivit tydligt i både konsultrapporter som kommunen köpt in samt av länsstyrelsen att den inte kommer att gå igenom. Av den anledningen tycker vi att man borde stoppa den nuvarande detaljplanen och börja om på nytt för att utveckla området kring Österskans. Vi kommer däremot att respektera utfallet vid folkomröstning kring frågan.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Halmstad

Vi har gett beskedet att vi kommer låta folkomröstningen få vara vägledande. Vi är dock i grunden positiva till positiva till utveckling och att bidra till en levande stadskärna!

L
Liberalerna Halmstad

Vi är i grunden för den plan som arbetats fram men då det blir folkomröstning i frågan låter vi den avgöra.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Halmstad

Vi står fast i det vi tänkt sedan processen tog sin början, och tänker att om detta byggs kommer det leda till ett mer levande centrum, eftersom om folk som kommer utifrån bor här är centrum så nära och då kan näringen i city ta fart igen.

M
Moderaterna Halmstad

Ett centralt hotell med bra konferensmöjligheter är bra för Halmstad city.