Val 2022 Valkompass
kommun

En ny bilbro ska byggas över Nissan på Söder

Om frågan
Syftet med förslaget är att skapa en trafikled runt centrum där Södra infarten från E6 ansluts via en bro över Nissan till Slottsjordsvägen vid Alet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Halmstad

Extra viktig fråga

KD har i alla instanser röstat NEJ till detta! Vi säger nej till att leda tung trafik genom bostadskvarteren på Söder och att bygga barriärer som skärmar av stad från kust. Vi vill istället bygga långsiktigt hållbar infrastruktur för Halmstad med en tunnellösning.

MP
Miljöpartiet Halmstad

Vi vill ha hållbara transporter i synnerhet i innerstaden, vilket leder till att det inte finns något behov av en bro. Samtidigt löser inte den föreslagna bron behovet, varken volymmässigt eller större transportfordon.

Ganska bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Halmstad

Halmstad är i behov av ytterligare en passage över Nissan. I och med byggnationen av Södra infarten är det naturligt att det byggs en bro eller tunnel på Söder. Men innan ett slutgiltigt beslut fattas vill vi utreda de exakta kostnaderna för en tunnel. En klaffbro är ekonomiskt gynnsamt men en tunnel skulle minska påverkan på stadsbilden samt bullerproblematiken.

V
Vänsterpartiet Halmstad

Det kan framöver finnas behov av en bilbro över Nissan. Det förutsätter dock att Slottsbron framförallt reserveras för kollektivtrafik och att biltrafiken flyttas över till den nya bron. En förutsättning är också att det byggs nya bostadsområden, tex Tullkammarkajen och på Kattegattområdet, då ser vi ett behov av en ny bro. Vi vill inte heller att bron ska kunna breddas för fler bilar i framtiden.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Halmstad

I takt med att trafiken genom centrum ökar ser vi att en bro är det bästa alternativet, både ur ekonomisk perspektiv men också för att avlasta redan hårt trafikerade överfarter över Nissan.

L
Liberalerna Halmstad

Extra viktig fråga

Halmstad är idag uppdelad beroende på vilken sida av Nissan man befinner sig på. För att bryta detta måste det tillkomma fler broar så det i alla fall inte finns en fysisk barriär. Dessutom är trafiksituationen på våra broar idag illa.

M
Moderaterna Halmstad

En bro behövs för att avlasta nuvarande överfarter. En bro är billigaste lösningen för att få till en överfart och är mest ansvarsfull utifrån var skattemedlen görs mest nytta.

S
Socialdemokraterna Halmstad

Alla är nog överens om att trafiksituationen i centrum behöver ändras och bli långsiktigt hållbar. I Halmstad har vi en bred politiskt enighet kring att det långsiktigt bästa och enda ekonomiskt rimliga alternativet är att bygga en ny bro över Nissan. Enligt beräkninningar väntas en bro landa på omkring 115 miljoner medan en tunnel landar på minst 900 miljoner, troligen mer.